Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада вимагає переглянути робочі візи журналістам РФ

Дав протокольне доручення на звернення до МВС та МЗС з проханням переглянути робочі візи російським журналістам на предмет мети їх роботи на теренах України, особливо тих, що приїхали після початку війни в Україні. Про це на Фейсбук повідомив керівник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Артеменко.

"Декілька найважливіших новин з сьогоднішнього засідання:

1. У 2015 р. моніторингами НацРади було виявлено 96 випадків ознак порушення вимог чинного законодавства у діяльності 8 ТРО. До нас надходять скарги від громадян, громадських об’єднань, Народних депутатів України. З відкритих Інтернет-джерел, а також офіційних сторінок, наприкл. Мін. культури РФ, було отримано інформацію щодо дати виробництва фільмів, яка відрізнялася від зафіксованої під час моніторингу в ефірі вітчизняних ТРО. Аналогічні випадки зафіксовано і у 2016 р. 

Я в цьому вбачаю ознаки маніпуляцій, шахрайства, думаю нас і наших глядачів дурять. Але уміло приховують це під купою юридичних документів.

Тому наразі вирішили звернутись до Служби безпеки України та Ген. прокуратури України з проханням здійснити перевірку достовірності документів наданих загальнонаціональним телеканалам України у 2015-16 рр. від російських правовласників майнових прав на фільми, поданих для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

2. ICTV і їх фільми «Син батька народів» та «Диверсант 2. Конец войны».

В мене вже немає сил говорити, сваритись, пояснювати. В печінках сидять.

Поки що призначили позапланову перевірку. Є реальна потреба визначити підхід, як реагувати, якщо український продакшн знімає і випускає фільми з «проросійським душком». Спершу перевірка – потім звернемось до громадськості, продакшену, Незалежної медійної ради, щоб отримати і їх позицію.

3. І, звичайно, питання з «Інтером».

Ну, окрім фільмів, що мають проросійські мотиви. Була ще брутальна лайка в «Подробицях тижня», яка і набула найбільшого розголосу. 

Керівництво каналу нам намагались донести декілька фактів: є компанія «НІС», яка робить новини і відповідає за них; дамочку не тільки звільнили, а вже і видворили за межі України; «Інтер» взагалі не відповідальний і не впливає на політику «НІС», але все показує.

По-перше, у нас в законодавстві чітко визначено – за все, що показує канал відповідає директор. Все. 
Я, як глядач, включаю канал – плашка «Інтер» + матюки = і мені глибоко фіолетово, це зробив «ніс», «кіс», «піс». Було? Було. На «Інтері»? На «Інтері». Так, і відповідайте за це.

По-друге, з приводу дамочки. Мені на неї ще більш фіолетово – хто вона і що. Але мені дуже не все одно, чому росіянка там заправляла парадом. Замість того, щоб розвивати українську журналістику, на роботу беруть готових журналістів з РФ, розкручених, з поголосом «ностальгії», другосортних, які приїжджають сюди заробляти гроші. (П.С.: я дуже поважаю журналістів, що приїжджають в Україну відстоювати і підтримувати нас).

Зараз є справедливий суспільний тиск, пов'язаний з проросійськими настроями, що раз за разом з’являються на каналах. НацРада не може впливати на кадрову політику каналів. Але канали мають самі «почистити» свою ряди і не допускати «москальські руки» до українського ефіру. 

Дав протокольне доручення на звернення до МВС та МЗС з проханням переглянути робочі візи російським журналістам на предмет мети їх роботи на теренах України, особливо тих, що приїхали після початку війни в Україні", - написав Юрій Артеменко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ