Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Найбільші шанси стати президентом у Януковича, який російською говорить краще, ніж українською, – Rzeczpospolita

Щоденник "Rzeczpospolita" помістив статтю: "Україна: фаворити у другому турі". Підтвердилися політичні прогнози – пише газета. У першому раунді президентських виборів переміг Віктор Янукович, перед Юлією Тимошенко. Ця пара зміряється силою за три тижні у вирішальному розіграші. Проте, відзначає щоденник, найбільші шанси стати президентом має колишній прем’єр-міністр Віктор Янукович, який російською мовою говорить краще, ніж українською.

"Я не здивований результатом цих виборів. Останні п’ять років політичні еліти України займалися, передусім, собою, а не вирішуванням проблем у своїй країні", – каже в газеті "Rzeczpospolita" колишній голова польського МЗС Адам Данєль Ротфельд. Лідери помаранчевого табору сперечалися і обвинувачували себе взаємно, а виграв завдяки такій поведінці Янукович – додає співрозмовник щоденника. На його думку, Польща не повинна надавати значення персональним симпатіям та антипатіям в Україні. Повинна підтримувати країну, яка є її одвічною сусідкою, і великий народ, який має шанс будувати свою тотожність. Думку Адама Данєля Ротфельда наводить "Rzeczpospolita".

Газета "Rzeczpospolita" також відзначає, що хоча результати першого туру президентських виборів не принесли несподіванки, остаточний результат передбачити важко. Так довго, як політика буде мати тісні зв’язки з бізнесом, ані ці, ані наступні вибори нічого не змінять. Такої думки житомирські бізнесмени – читаємо у газеті.

Видання "Dziennik Gazeta Prawna" пише про "Кінець помаранчевих". Щоденник пропонує коментар політолога Валерія Чалого: у закордонній політиці – прагматизм замість мрій. І Тимошенко, і Янукович вестимуть досить наближену закордонну політику. Це кінець романтизму епохи Віктора Ющенка, а початок прагматичної ери, яка більш спиратиметься на рівновагу між Брюсселем, Москвою, Вашингтоном, а навіть Пекіном. Це виникає хоч би з факту, що перспектива членства в ЄС віддалилася на 10-15 років. Вступ до НАТО і до ЄС залежить сьогодні не від України, а від цих організацій – читаємо у виданні "Dziennik Gazeta Prawna". Співрозмовник газети сподівається пожвавлення відносин з Польщею, бо хоча Віктор Ющенко часто зустрічався з політиками з Варшави, це не приносило розвитку співробітництва.

Вадим Карасьов з Інституту Глобальних Стратегій у Києві звертає увагу у газеті "Dziennik Gazeta Prawna", що незалежно від того, чи президентом буде Віктор Янукович, чи Юлія Тимошенко, переможець стане перед необхідністю консолідації влади і уникнення конфліктів з парламентом. Жоден з кандидатів не почне конкретної антикризової політики. У їхніх спробах реакції на поточні проблеми можна сподіватися популізму.

Найважливіше – не те, хто переможе у президентських виборах. Головний – шлях, який обере Україна у найближчі роки – пише тижневик "Newsweek".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ