Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Найкращі засоби для подолання сльозотечі та чхання від алергії

Алергія – це негайна, надмірна реакція імунної системи, що виникає в присутності алергенів, тобто чужорідних для організму речовин, які самі по собі є нешкідливими для здоров'я. В результаті контакту з алергеном організм виробляє в крові спеціальні антитіла – імуноглобулін Е (IgE), які, в свою чергу, викликають вивільнення гістаміну – речовини, що відповідає за запалення шкіри і слизових оболонок, а також пов'язані з ним симптоми. На сьогоднішній день, є досить багато препаратів проти алергії, але як вибрати найефективніші та ті, які допоможуть подолати сльозотечу та чхання.

Таблетки від алергії Еріус ефективно контролюють симптоми алергії упродовж 24 годин. Це унікальний препарат останнього покоління, що має потрійну дію проти симптомів алергії:

  • протизапальну (пригнічення реакції алергічного запалення);
  • антигістамінну;
  • протиалергенну.

Усунення симптомів

Симптоми алергічної реакції зазвичай з'являються протягом декількох хвилин після контакту з алергеном і можуть сильно відрізнятися за характером і ступенем тяжкості.

Препарати, які найчастіше використовуються для зниження симптомів алергічних реакцій, – це антигістамінні препарати, які усувають відчуття закладеності носа, і кортикостероїди.

Наразі на ринку існують антигістамінні препарати 1-го та 2-го покоління. Це дуже різноманітна група препаратів, які постійно вдосконалюються. Безперервні дослідження антигістамінних препаратів зумовлені необхідністю винайти ліки з найефективнішою дією та найвищим профілем безпеки з мінімальними побічними ефектами.

Антигістамінні препарати поділяються на так звані "класичні", або препарати першого покоління, та новіші, більш селективні препарати другого покоління.

Десенсибілізаційна терапія, також відома як алерген-специфічна імунотерапія, застосовується у більш важких випадках алергії і передбачає введення невеликих, поступово зростаючих кількостей екстрактів алергенів, які викликають алергічну реакцію у пацієнта. Мета такого лікування – стимулювати імунну систему до переносимості алергену і десенсибілізувати пацієнта. Специфічна імунотерапія особливо ефективна у випадках інгаляційної алергії, викликаної пилком, кліщами домашнього пилу, а також у випадках алергії на отруту бджіл, ос і шершнів.

Лікування алергії залежить від різних факторів, включаючи тип і тяжкість симптомів та речовину, що їх викликала. Якщо розвивається алергічна реакція, наявні виділення, висипання, важливо звернутися до лікаря загальної практики, який зможе лікувати легкі випадки з чітко визначеною причиною. Лікар може також направити пацієнта до спеціаліста з клінічної імунології для постановки точного діагнозу на основі комплексу тестів, проведених для виявлення алергену, що викликає алергію. Це можуть бути аналізи крові та клінічні імунологічні тести, такі як шкірні прик-тести, провокаційні тести або патч-тести.

При алергії найкращий спосіб уникнути розвитку алергічної реакції або тримати симптоми під контролем – уникати контакту з алергенами, хоча це не завжди можливо.

Література

1. Allergies - How To Manage and Treat Allergies | ACAAI Patient (and related pages) Last accessed: September 2022

2. Bousquet J., Schunemann H.J., Fonseca J. i wsp.: MACVIA-ARIA Sentinel NetworK for allergic rhinitis (MASK-rhinitis): the new generation guideline implementation. Allergy, 2015

3. Глущенко, А. В. (2013). Аналітичний огляд сучасних антигістамінних препаратів. Український медичний альманах, (16,№ 3), 187-190.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ