Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У родинах де проживають собаки, діти менш схильні до харчових алергій

Собаки позитивно впливають не тільки на дорослих, але й на дітей. Результати дослідження з Великобританії на тему харчової алергії у дітей свідчать про те, що малюки, які контактують з собаками, надалі рідше страждають на харчову алергію чи харчову непереносимість.

Як зазначає інтернет-журнал "My dog", відповідно до статистики зі 100 маленьких дітей у 10 розвивається непереносимість до певних харчових продуктів. Тому, фактори, які сприяють харчовій алергії у дітей, були предметом досліджень протягом багатьох років.

За народною мудрістю, проживання з домашніми тваринами повинно зміцнювати імунну систему малюків і позитивно впливати на їх подальший розвиток. Британські дослідники вивчили, що насправді стоїть за цим, і опублікували результати.

Структура дослідження

Загалом було опитано 1303 батьків маленьких дітей віком від 3 місяців. На початку дослідження у 176 дітей (15,7%) у сім’ї були собаки. 4,3% дітей мали в домогосподарстві щонайменше двох собак. Дослідники використовували лабораторні та шкірні проби (алергопроби), щоб перевірити через 3, 12 та 36 місяців, чи були діти більш чутливими до таких алергенів, як коров’яче молоко, яєчний білок, риба, арахіс, кунжут та пшениця. Також використовувалися подвійні сліпі плацебо-контрольовані тести на харчові проби від одного до трьох років, щоб перевірити, чи насправді у дітей була харчова алергія.

Діти рідше мають алергію на їжу та пил

Після виключення інших факторів впливу дослідники прийшли до чіткого результату. Було доведено, що малюки, які жили з собаками в сім’ї у віці трьох років, страждають на харчову алергію на 90% рідше, ніж їхні однолітки без домашніх тварин.

Також було показано, що ризик алергії пилових кліщів у дітей, які ростуть у сім’ях з собаками, на 66% нижчий, ніж у дітей без собаки.

Завдяки цим результатам команда сподівається зробити вирішальний внесок у дослідження бронхіальної астми та нейродерміту. У будь-якому випадку, результати можна пояснити тим, що регулярний контакт з тваринами позитивно впливає на суміш бактерій у домогосподарстві та в навколишньому середовищі, тому у дітей можна очікувати тривалого захисного ефекту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ