Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Найвища врожайність зернових та зернобобових: ТОП-5 областей

В Україні завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур на площі 9,6 млн га (100%) і намолочено 37,3 млн тонн зерна. 15 областей продемонстрували найвищу врожайність за весь період незалежності України. За результатами жнив, вперше зафіксовано найвищу врожайність ячменю, жита та ріпаку. Повідомила прес-служба Мінагрополітики.

«Попри несприятливі погодні умови, галузь вийшла на високі показники врожайності, за деякими культурами – на найвищі за роки незалежності. Ми зберігаємо попередні прогнози щодо врожаю, рівень якого повністю забезпечить продовольчу безпеку держави та генерує ресурс для експорту, співставний з минулорічним», - відзначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк. Він нагадав, що в минулому році аграрії досягли найвищого серед усіх галузей рівня рентабельності (31,6%) і в поточному сезоні, з урахуванням поступового зростання світових цін на сільгосппродукцію, є підстави для збереження високих показників прибутковості аграрного бізнесу.

Так, за результатами збирання ранніх зернових і зернобобових, намолочено ячменю – 8,6 млн тонн при середній урожайності 34,3 ц/га, зібрано жита – 471 тис. тонн при урожайності 28,3 ц/га, та намолочено ріпаку – 2,1 млн тонн зерна при урожайності 27,6 ц/га.

Зокрема, у розрізі культур, станом на 28 серпня, зібрано:

- Пшениця – 26,6 млн тонн при урожайності 41,8 ц/га;

- Овес – 487 тис. тонн при урожайності 25,0 ц/га;

- Горох – 1,1 млн тонн при урожайності 26,7 ц/га;

- Гречка – 41 тис. тонн при урожайності 10,8 ц/га;

- Просо – 29 тис. тонн при урожайності 15,1 ц/га.

Окрім того, 15 областей показали найвищу врожайність зернових та зернобобових культур, серед яких ТОП-5:

- Хмельницька – 56,6 ц/га;

- Івано-Франківська – 52,1 ц/га;

- Вінницька – 50,0 ц/га;

- Тернопільська – 49,8 ц/га;

- Чернівецька – 48,8 ц/га.

Найбільший вал зерна намолотили в:

Одеській обл. – 3,8 млн тонн, Запорізькій, Харківській обл. – 2,8 млн тонн, Дніпропетровській обл. – 2,6 млн тонн, Вінницькій обл. – 2,4 млн тонн, Миколаївській обл. – 2,3 млн тонн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ