Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАЗК реабілітувало Олесю Заброварну?

Після доволі тривалої перевірки Національне агентство з питань запобігання корупції врешті прийняло соломонове рішення по начальнику відділу митного оформлення №4 митного поста «Рава – Руська» Львівської митниці ДФС Олесі Заброварній.

Нагадаємо, що ще недавно низка громадських активістів звинувачували цю співробітницю митниці в тому, що її 74-річна свекруха є офіційною власницею Rolls-Royce Wraith 2014 р. за 350 тис. доларів США і вимагали, аби за цим фактом було порушено кримінальне провадження.

Власне прокуратура Львівщини  4 січня 2018 року порушила щодо Олесі Заброварної кримінальне провадження за фактом декларування невірних відомостей. Згідно з матеріалами справи, у своїх деклараціях за 2015-2016 роки митничка не вказала, що володіє ⅓ будинку площею 386 квадратних метрів і 515-метровим нежитловим приміщенням у Львові.

Першопричиною уваги правоохоронців стало розслідування проекту "Декларації" (Bihus.Info), що викрило елітну нерухомість і кілька дорогих авто, записаних на родичів митниці, пишуть "Наші гроші".  Одразу після публікації розслідування про статки родичів чиновниці, юристи проекту "Тисни" (Bihus.Info) звернулись до правоохоронців. 

За кілька тижнів у відповідь надійшло повідомлення про відкриття кримінального провадження за ст. 368-2 ("Незаконне збагачення"). Згідно матеріалів справи, у своїх деклараціях за 2015-2016 роки митничка також не вказала, що володіє ⅓ будинку площею 386 квадратних метрів і 515-метровим нежитловим приміщенням у Львові. 

І ось несподіванка - висновок НАЗК. Доведено, що Закон «Про запобігання корупції» в частині 5 таки порушено. Жінка замість 37 тисяч 900 гривень, які коштував об’єкт нерухомості, що належить її чоловікові, вказала, що ця нерухомість коштує 37 тисяч 839 грн! Тобто, не задекларувала 61 гривню. І хоча точність оцінки задекларованих активів не відповідає даним, отриманим з наявних джерел в оцінці нерухомого майна, яке належить її чоловікові на праві власності, однак, правові ознаки для твердження, що Олеся Заброварна незаконно збагатилася, ВІДСУТНІ, стверджує НАЗК. Окрім того, пані Заброварна , на думку слідчих НАЗК, у своїй декларації подала недостовірні дані про свої грошові надходження. Насправді працівниця митниці отримала на 5 тисяч 405 гривень 26 копійок більше, ніж задекларувала. Але оскільки ця сума явно недотягує до 100 прожиткових мінімумів, як зазначено в Законі (один прожитковий мінімум на 1 січня 2017 року становив 1600 гривень), то й тут Олеся Богданівна Заброварна, на думку НАЗК, виявилась перед законом чистою. Їй поставили на карб лише виправити неточності в декларації і наразі на цьому перевірку і моніторинг завершити. Жодне авто чи житло, яке перейшло в спадок, в рішенні НАЗК взагалі не згадано.

Олеся Заброварна не стала відкладати в довгий ящик власні кар’єрні наміри на Галицькій митниці і вже стала до праці в нічну зміну на митному посту Рава – Руська. Але все виглядає на те, що «далі буде? 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ