Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Не існує механізму розпуску фракції БЮТ - Анатолій Романюк

„Як правило, загальна процедура пропорційної виборчої системи діє так, що депутат, який виключений з фракції, позбавляється мандату, а його квота переходить наступному у виборчому списку. Відповідно це ніяк не позначається на депутатському складі фракції”, - зазначив “Гал- info” політолог Анатолій Романюк. 

 
«Та практика, яка застосовується в Україні стосовно фракційних об’єднань, є нечіткою і потребує ґрунтовного доопрацювання. Процедура, яка застосовується в Україні, не має аналогів у світовій практиці, тому важко про щось говорити, оскільки не має на що оперувати. Стосовно розв’язання цієї правової колізії, тут потрібно внести зміни до законодавства, в якому буде чітко виписана процедура стосовно фракцій. Важливим є факт того, що ці зміни повинні стосуватись тих політичних сил, які переможуть на майбутніх парламентських виборах, а не тих, що зараз є у парламенті”, -  підкреслив політолог.   
Стосовно фракції БЮТ Анатолій Романюк вважає, що тут ситуація носить політичний характер, а не процедурний. Якщо ж все-таки приймуть закон, який передбачатиме розпуск фракції і це стосуватиметься фракцій, які є у парламенті п’ятого демократичного скликання, то подібний крок можна розцінювати як політичне переслідування майбутніх потенційних опозиціонерів.  Процедура проста: виборчий  список посувається вгору, відповідно фракція залишається в повному обсязі.  
Нагадаємо, перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк сьогодні під час брифінгу заявив, що відповідно до статей 59, 60 Регламенту ВР мінімальна кількість депутатів у фракції має становити рівно ту кількість, яку було набрано на виборах. Тобто у випадку з блоком Тимошенко — 129 депутатів. Але оскільки з БЮТ виключили кількох народних депутатів, то згідно зі статтею 60 регламенту ця фракція має бути розпущена.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ