Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Неефективна судова система України

У Господарському суді Львівської області судові справи розглядають кулуарно. Судова система України потребує переформатування як її самої, так і суддів. Тіллерсон і Порошенко обговорили капітуляцію Путіна. Євронест відстоює європейське майбутнє України. Путінський «Газпром» зазнав чергового геополітичного фіаско.

«Таємний» розгляд справи про банкрутство

Другого листопада у Господарському суді Львівської області мало відбутись «таємне» судове засідання у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Меблевий комбінат “Стрий”». Ймовірно, щоби на цей розгляд не з’явилися «сторонні особи» (представники громадськості, журналісти) на офіційному сайті Господарського суду Львівської області у розділі «Розклад засідань» не вказали час розгляду справи, запланованої на 11:30.

Однак все пішло шкереберть: засідання у справі №914/2998/16 довелось проводити у напруженій атмосфері у камерному залі судових засідань (фізично розрахованих на суддю, секретаря суду і чотирьох учасників процесу), через присутність двох журналістів.

Характерно, що учасники цього кулуарного дійства (суддя, арбітражний керуючий та представники двох кредиторів) навіть не замислились про санацію підприємства, про відновлення виробничого процесу та наповнення бюджету, звідкіля громадськість виплачує заробітну платню і тимчасово найнятим працівникам Господарського суду Львівської області. Ба, навіть більше, під час зачитування ухвали про затвердження реєстру вимог кредиторів суддя Андрій Цікало, згадавши про вимоги Стрийського об'єднаного управління Пенсійного фонду Львівської області до підприємства-банкрута на суму 328709 грн. 86 копійок (погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі), зазначив, що «вимоги шостої черги – відсутні».

Автор цього матеріалу, уважно переглядаючи вищеназвану ухвалу, переконався, що суддя текст ухвали читав правильно: вимоги Стрийського об'єднаного управління Пенсійного фонду Львівської області зі затвердженого реєстру кредиторів дійсно зникли.

Показово, що розгляд справи у Господарському суді Львівської області про банкрутство підприємства «Меблевий комбінат “Стрий”» відбувається у той час, коли слідче управління ГУ ДФС у Львівській області проводить досудове розслідування кримінального провадження за фактом заниження податку на додану вартість на суму 677736 грн, яке здійснили службові особи комбінату (ч.1 ст.212 КК України). Схоже на те, що «Меблевий комбінат “Стрий”» банкрутять зокрема і з метою, щоби приховати сліди ймовірних фінансових злочинів.

Насторожуючим є і той факт, що розпорядником майна у питанні банкрутства підприємства у Господарському суді Львівської області «на власний розсуд» (без застосування автоматизованої системи з відбору арбітражних керуючих) призначили арбітражного керуючого Мар’яна Чорнія, який є чоловіком заступниці голови цього ж суду Лідії Чорній.

У щорічній декларації за 2016 рік на питання «Чи належить ваша посада до посад, пов'язаних із високим рівнем корупційних ризиків, згідно з переліком, затвердженим Національним агентством з питань запобігання корупції?» суддя Лідія Чорній відповіла «Ні». Як бачимо, ця відповідь може і не відповідати дійсності.

Контролююча і судова системи України потребують оновлення

Рік тому почав працювати портал державних закупівель «Prozorro». Це не урядовий ресурс, а система контролю закупівель і тендерів, які держава проводить щодня на мільйони гривень. Експерти з’ясували, що за цей період виявлено орієнтовно понад три тисяч порушень, а судових вироків – тільки три.

У «Transparency International Україна» – міжнародній антикорупційній організації, а також іще 19 регіональних громадських організаціях, інформують, що з моменту старту системи отримали приблизно 6000 відгуків на тендери в «Prozorro». Крім цього, юридична експертиза зафіксувала, що майже у 3000 тендерних процедурах виявлені порушення різного ступеня. Як наслідок, сума порушень еквівалентна орієнтовно 15 млрд гривень. Серед «найпопулярніших» порушень можна виокремити такі групи:

  • можливість уникнути процедури торгів – 711 випадків;
  • дискримінаційні вимоги до документації – 371 випадок;
  • необґрунтований вибір переможця – 248 випадків;
  • надмірні вимоги до учасників – 178 випадків.

Також були виявлені домовленості учасників під час закупівель, яких нарахували 138 випадків, а безпідставні дискваліфікації були помічені у 125 випадках.

Юридичний глас вопіющего

Ще у 2013 році Ярослав Романюк, голова Верховного Суду України, активно розповідав пресі, що судова система України неефективна. Від того часу минуло чотири роки, а нарікання Ярослава Романюка так і залишились не почутими.

Заслужений юрист журився: «У нас 46 мільйонів населення, суди України у 2011 році розглянули 8 мільйонів справ. У США – 310 мільйонів, і американські суди за той самий рік розглянули 3 мільйона справ. Другий приклад – Китай, де за рік розглядається 8 мільйонів справ. Є процедури досудового, позасудового врегулювання, потрібно запроваджувати і використовувати їх, хоча це і непросто. У Сінгапурі, наприклад, близько 93-94% справ розглядаються шляхом досудового примирення, а от у державах колишнього СРСР цей механізм не виправдовує покладених на нього очікувань».

Тіллерсон і Порошенко обговорили проект Путіна

Державний секретар США Рекс Тіллерсон повідомив президентові України, що призначив Веса Мітчелла своїм помічником з питань Європи та Євразії, а також про заплановану поїздку Веса Мітчелла в Київ для зустрічей із українською владою. Раніше США запропонували Україні не подавати до Радбезу ООН резолюцію про миротворчу місію в Донбасі, як альтернативну кремлівській, а принципи миротворчості обговорити з рускими. Потім на Капітолійському пагорбі подумали й дійшли висновку, що з неадекватами у принципі неможливо обговорювати будь-які принципи. У Білому Домі прийняли рішення відрядити Веса Мітчелла у Київ для напрацювання практичної концепції витурення московських окупантів із території України.

Окремо під час телефонної розмови Порошенко і Тіллерсон обговорили питання прогресу України на шляху реформ. Було відзначено важливість медичної, освітньої, пенсійної і антикорупційної реформ. У США зацікавлено стежать за фактом затримання сина міністра Авакова за корупційні дії, адже в такий спосіб Україна демонструє, що стала на цивілізаційну стезю, де не буде винятків і для «корупційного істеблішменту». Так само як у Грузії, куди вперто й активно, впираючись усіма чотирма кінцівками, не хоче повернутись галасливий син грузинського народу.

Євронест відстоює інтереси України, Грузії та Молдови

Парламентська асамблея Євронест закликала визнати, що Угоди про асоціацію з Україною, Грузією і Молдовою не становлять кінцевої мети у відносинах цих країн із ЄС. Про це йдеться у резолюції «Майбутнє Східного партнерства – спільна боротьба з гібридними викликами і загрозами безпеці». Окрім того, Парламентська асамблея Євронест закликала узгодити нову стратегічну й довгострокову мету напередодні саміту Східного партнерства, який відбудеться в Брюсселі 24 листопада, з метою сформулювати комплексну програму співпраці з Україною, Грузією і Молдовою на наступний дворічний період.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Євронест – це парламентська установа Східного партнерства між Європейським Союзом та його Східноєвропейськими країнами. Установчий акт Парламентської асамблеї Євронест підписали 3 травня 2011 року в Брюсселі.

Євросоюз визначився зі стратегією майбутнього

Європейська комісія визначила пріоритети розвитку до 2020 року, зробивши ставку на розвиток науки та інновації. Карлуш Моедаш, європейський комісар із питань науки, заявив, що в основі європейського прогресу закладені:

  • штучний інтелект, генетика і блокчейн;
  • вирішення питання міграції, безпеки, клімату, чистої енергії, цифрової економіки і безкоштовний Wi-Fi на всій території ЄС;
  • залучення до інноваційного європейського розвитку науковців із інших континентів. Наприклад, вчених із Індії, які винайшли прилад, що синтезує водень, використовуючи воду і світло. Ця технологія забезпечить світ дешевою електроенергією, а так звану видобувну економіку енергоресурсів зробить недоцільною.

Черговий удар по «Газпрому»

Словаччина і Угорщина підписали договір про будівництво газопроводу «Eastring», який ліквідує їхню залежність від газового політиканства РФ. Газогін «Eastring» – альтернатива газопроводу «Eastring South Stream» – цілком відповідає усім правилам ЄС і на першому етапі забезпечить на 100% постачання природного газу для Балканського регіону. Новий газотранспортний коридор «Eastring» матиме технічну можливість постачати газ із Причорномор'я, Каспійського регіону та Близького Сходу не тільки на Балканський півострів, а також в ЄС і Туреччину.

Головне завдання «Газпрому» виконане, кошти освоєні

Авторитетне агентство ділової інформації «Platts» повідомило про ймовірну затримку будівництва сухопутної частини газогону «Турецький потік» на території Туреччини. Турецька компанія «BOTAŞ» ще не виконала звіт «Про вивчення впливу газопроводу Кийикей-Люлебургаз на навколишнє середовище». При цьому головне для РФ завдання проекту вже виконане – завершене будівництво рускої частини «Турецького потоку»,кошти вже перевели на рахунки підрядників.

Нагадаємо, у січні 2012 року Путін доручив прискорити реалізацію проекту «Турецький потік». Від того часу будівельні роботи на рускій ділянці газогону йшли ударними стахановськими темпами, навіть не зважаючи на припинення будівництва підводної частини газопроводу. Завдання прискореного освоєння трубопрокладного бюджету стало особливо актуальним після того, як Путін заявив про збитки, завдані його «патріотично налаштованим друзям» санкціями США і Євросоюзу.

Акціонери «Газпрому» компенсували ці втрати, а із введенням в експлуатацію газопроводу «Турецький потік» вирішили не поспішати, аби ще більше не псувати звітність «Газпрому». Вперше за 19 років руский газовий монополіст три квартали поспіль зазнає великих фінансових збитків через санкції, над якими ще недавно так зухвало насміхались на Москві.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ