Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«NEWSONE», «112 УКРАЇНА» і «ZIK» перевірять через трансляцію Путіна

15 жовтня Національна рада призначила трьом ліцензіатам – ТОВ «Новини 24 години» (логотип «NEWSONE»), ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» («112 УКРАЇНА») і ТОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації» («Z ZIK») – позапланові перевірки через зафіксовану трансляцію зустрічі голови політради і стратегічної ради політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», народного депутата України В. Медведчука з Президентом Російської Федерації В. Путіним, що відбулася в Москві.

В ефірі телеканалу «NEWSONE» 6 – 8 жовтня цього року зафіксовано 3 трансляції передачі «Newstime» з «повною» версією цієї зустрічі і ще 11 трансляцій передачі «Newstime», де показували фрагменти зустрічі з редакційним коментарем телеканалу. Загальний хронометраж усіх передач становив 1 годину 30 хвилин. Темою обговорення стали налагодження взаємовідносин Російської Федерації з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 «Супутник V» в Україну та святкування 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Та сама зустріч на телеканалі «112 УКРАЇНА» транслювалася також 6 – 8 жовтня у передачі під назвою «Важливо» (загалом – 23 рази із хронометражем 3 години 25 хвилин).

6 – 7 жовтня на телеканалі «Z ZIK» було зафіксовано два включення в передачі «Деталі дня» (06.10.2020 – о 18.18 та 22.13) і дві трансляції в рубриці «У нас багато новин» (07.10.2020 – о 01.50 та 06.45).  Загальний хронометраж усіх передач становив 57 хвилин. Вони також стосувалися зустрічі, що відбулася в Москві.

Треба взяти до уваги, що президент Російської Федерації – найвища державна посада Російської Федерації, а також особа, обрана на цю посаду. Він є главою держави, гарантом Конституції Російської Федерації, прав і свобод людини і громадянина та Верховним головнокомандувачем Збройними силами Російської Федерації, посаду якого можна віднести до органу держави-агресора. Його висловлювання за своїм стилістичним і семантичним значенням є твердженнями, які можуть створити сильне враження у переконанні аудиторії в позитивному ставленні очільника країни-агресора до України та українського народу, бажанні налагодити відносини між країнами, незважаючи на «складний» характер відносин. Поширення подібної інформації у засобах масової інформації України спрямоване на формування позитивного образу В. Путіна, гуманізацію та популяризацію в Україні органу держави-агресора, що може створити загрозу національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері, оскільки має значний потенціал, спрямований на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні.

Крім того, думка щодо постачання російської вакцини «Супутник V» в Україну є суб’єктивною думкою В. Медведчука. Учасники передач та експерти, запрошені до обговорення, не були спеціалістами в галузі медицини чи молекулярної біології і представляли єдиний погляд, спрямований на підтримку ініціативи В. Медведчука. Його, до речі, не було уповноважено на проведення міждержавних перемовин із порушених питань. Редакціями телеканалів не було вжито заходів щодо запобігання упередженому і незбалансованому обговоренню порушеного питання, що в безпрецедентних умовах пандемії є потенційно загрозливою формою публічної комунікації для національної безпеки України.

Зважаючи на це, члени Національної ради одноголосно проголосували за призначення ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» і ТОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації» позапланових перевірок. Така процедура передбачена чинним законодавством для виявлення і фіксування фактів дотримання чи недотримання ліцензіатами вимог абзацу дев’ятого частини другої статті 6, пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». За результатами перевірок будуть ухвалені відповідні до законодавчих норм рішення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ