Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Незвичайні цікаві факти про домени різних країн світу

Національна доменна зона – це сукупність усіх доменів, які мають спільне буквене позначення. За допомогою національних доменів можна швидко зрозуміти, до якої країни відноситься той чи інший сайт.

Так, наприклад, доменна зона Бельгії позначається за допомогою літер “be”, а доменну зону Аргентини легко відрізнити за допомогою буквеного позначення “ar”.

Часто національні доменні зони мають кілька рівнів. У випадку України доменами другого рівня будуть com.ua, in.ua, org.ua та домени, які прив’язані до певних регіонів.

Кожна доменна зона має свої власні правила та історію, про яку знають далеко не всі. Ми вирішили зібрати маловідомі факти про доменні зони та знайшли чимало цікавого.

Доменні зони країн

Як домен .tv зміг зробити маленьку тихоокеанську країну членом ООН

Тувалу – це невелика країна, яка однією з перших змогла влучно скористатися своєю доменною зоною. Доменна зона Тувалу “.tv” дуже схожа на англомовне скорочення слова телевізійний, тобто “tv”.

Зазвичай сайти, які реєструють доменні ім’я з елементом “tv», пов'язані з медіазасобами, здебільшого телебаченням. Тож не дивно, що сайтів з таким доменним ім’ям чимало, а нові ресурси створюються кожен день. Варто згадати, що адреси у доменній зоні Тувалу коштують недешево.

У 1998 році влада Тувалу отримала пропозицію продати права на використання доменного імені на користь компанії Idealab. Винагорода для Тувалу складала 50 мільйонів доларів, що для країни з населенням у 10 тисяч осіб було просто неймовірною купою грошей. Влада Тувалу дала свою згоду й угода відбулася.

На отриманні гроші влада Тувалу змогла збудувати чимало доріг та шкіл, провела модернізацію місцевого аеропорту та в цілому покращила рівень життя громадян країни. Крім цього, Тувалу змогла вступити в ООН, оскільки у держави нарешті з’явилися гроші на вступний внесок.

Тувалу — не єдиний приклад того, як країна може заробляти на доменному імені. Такі країни як Молдова, Туркменістан та Філіппіни також надають свої доменні імена в оренду.

Як “ню” перетворилося на мільйони доларів та 20-річну судову тяганину

У Полінезії є маленький острів Ніуе, чисельність жителів якого складає всього півтори тисячі осіб. Доменна зона цього невеликого острова “.nu” має неймовірну популярність серед сайтів у Європі. Секрет популярності полягає у багатозначності такого доменного імені.

Річ у тім, що доменне ім’я .nu одночасно використовують сайти новин, служби доставки та навіть еротичні сайти, оскільки з французької “nu” означає голий, а зі шведської — “зараз”.

Звісно, мешканці острова Ніуе не мали інтернету і не могли багато знати стосовно цінності їхньої доменної зони, чим вдало скористався американський підприємець Вільям Семич. Він пояснив жителям Ніуе, що доменна зона не має високої вартості, та зареєстрував доменну зону на себе, отримавши згоду влади Ніуе.

Варто зазначити, що Вільям не запропонував жителям Ніуе гроші, ні. Оплата, яку він запропонував — безкоштовний інтернет для всіх жителів Ніуе. Через певний час влада Ніуе зрозуміла свою помилку та подала позов до суду, але розгляд триває вже понад двадцять років. Водночас компанія Вільяма має щорічний обіг у п’ять мільйонів доларів, чого більше ніж достатньо для оплати інтернету всім жителям Ніуе і безбідного життя самого підприємця.

Колумбійський аналог домену .com

Національна доменна зона Колумбії — це .со. Таке скорочення популярне серед багатьох компаній, оскільки воно дуже схоже на старе та всім знайоме доменне ім’я .соm. Скорочення .со використовують такі компанії як Google та Twitter. Тож не дивно що Колумбія охоче пропонує домени своєї національної зони для вільної реєстрації, завдяки чому отримує прибутки.

Домени .me та .bar насправді чорногорські

Доменна зона Чорногорії почала своє існування з моменту проголошення незалежності країни. Домен .me з’явився внаслідок скорочення англомовної назви країни Montenegro.

Популярність доменів цієї доменної зони легко пояснити, оскільки .me дуже схоже на англійське “me”, тобто мене. Чорногорія зробила домен загальнодоступним, і тепер його використовують чимало IT гігантів. Серед найвідоміших можна виділити:

  • Google Plus (g.me)
  • Телеграм (t.me)
  • Фейсбук (fb.me)
  • WordPress (wp.me)

Також в Чорногорії є місто, яке має назву Бар та відповідну доменну назву домена .bar. Зрозуміло, що подібне доменне ім’я чудово підходить до різноманітних барів та ресторанів. Таким чином, Чорногорія змогла двічі скористатися можливостями своєї доменної зони та отримати за це вдвічі більше прибутків.

Домен .aq для найхолоднішого континенту

У відносно далекому 1991 році Антарктида отримала своє власне доменне ім’я. Воно було створене для реєстрації державних установ та юридичних осіб, які займаються комерційною діяльністю на території Антарктиди. Отримати таке доменне ім’я може будь-яка фізична особа за умови якщо вона побувала в Антарктиці. Для юридичних осіб обов'язковою вимогою є ведення бізнесу на території Антарктиди. Однак, будь-хто охочий може зареєструвати доменне ім’я пов’язане з Антарктидою, не виконуючи цієї умови, за певну плату. Вартість такої забаганки складає приблизно 2 тисячі гривень.

Доменна зона Антарктиди

Односимвольні домени

Односимвольні домени неймовірно рідкісні. Вартість таких доменів може сягати кілька десятків тисяч доларів. Разом з тим, всі односимвольні домени вже давно зайняті, тож отримати до них доступ майже неможливо.

Вирішити проблему та отримати односимвольну адресу для сайту ви можете скориставшись національним доменом UA або доменами другого рівня. Таким чином, коротка адреса вашого сайту коштуватиме вам всього 200-300 гривень. Те ж стосується і доменних зон інших країн. Тож якщо вам потрібна коротка адреса для сайту – перевірте доступні варіанти в національних зонах.

Доменні зони без доменів та закриті зони

За весь час існування доменів траплялися ситуації, коли доменна зона є, але сайтів у ній немає. Або ж вона закрита для реєстрації та обслуговує тільки старі сайти.

  • .bv – доменна зона, яка була відкрита для безлюдного норвезького острова Буве, який знаходиться у водах Тихого океану. Реєстрація доменів у ній так і не почалася.
  • .sj – домен для острова Ян-Маєн та архіпелагу Свальбард. Ситуація повністю аналогічна ситуації з островом Буве, оскільки доменна зона була відкрита, але продаж імен так і не був запущений.
  • .dd – доменне ім’я для Німецької демократичної республіки, створеної після поразки Німеччини у війні. Ім’я було зареєстроване у 1988 році, а країна розвалилася у 1990.
  • .gb – доменна зона, яка була створена для Великої БританіЇ. Одночасно з нею був запущенний домен .uk, який і став найбільш популярним, а згодом і основним доменом.

Але побутують також і доменні зони для неіснуючих країн, у яких відкрита реєстрація. Наприклад доменна зона .su належить СРСР і часто використовується в росії.

Наразі існує понад 300 різних доменних зон для країн, і якщо зазирнути в їх історію – ви гарантовано знайдете щось цікаве. Тож якщо вам сподобалася наша стаття – розкажіть про неї друзям!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ