Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Нові ліки від раку випробовують у Львові

Програми клінічних випробувань ліків від раку, які проводяться в Львівському обласному онкологічному центрі, – один із методів отримати для пацієнтів нові закордонні ліки. Як розповів завідувач відділу хіміотерапії Ярослав Шпарик, у США та Німеччині 30% людей лікується за такими програмами, в Польщі – 15%: «Це роблять у всьому світі. А Україна в цьому процесі вже близько 10 років».

Ярослав Шпарик пояснив, що основні стадії випробувань медикаменти проходять закордоном, а в Україні лише дрібні випробування для корекції доз тощо. Більше того, всі препарати, які випробовують у нас, вже запатентовані у країнах-виробниках. Тим не менше, якщо пацієнт лікується за однією з таких програм, то дорогі медикаменти він отримує безкоштовно. Як розповів лікар, законодавство України забороняє випробування таких ліків на здорових людях, а для хворих нові та недоступні на нашому ринку препарати часто стають рятівною соломинкою і допомагають у, здавалося б, безвихідних ситуаціях.

Нині у Львівському обласному онкологічному центрі діє близько 10 таких програм. Учасниця однієї з них , пацієнтка з Івано-Франківською області, розповіла, що лікується так з вересня 2010 року. «Я не заплатила ні копійки за ту програму, по якій лікуюсь», - заявила вона. За її словами, у клініці до неї поставились дуже уважно, перша программа не підійшла, тоді підібрали іншу і результати виявились позитивними. «Як бачите, я нормально почуваюсь, ходжу, працюю!» - розповіла пацієнтка онкоцентру.

Фінансують проведення подібних програм найбільші у світі виробники медикаментів. «Це не акт альтруїзму з боку західних компаній, - пояснив Ярослав Шпарик. – Але якщо наші хворі отримують з цього вигоду, то хай і фармацевти мають свою вигоду».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ