Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Новий статус та роль Сімейної медицини

Нова модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» запрацювала на первинній ланці медицини в липні. За чотири місяці до трансформації сімейної медицини приєдналося вже більше ніж половина комунальних закладів первинної ланки. Всього з квітня 2018 року 21,5 мільйонів українців долучилися до реформи та обрали сімейних лікарів.

«Важливо не збавляти темп трансформації первинної ланки медицини. До кінця року всі заклади “первинки” повинні укласти договори з Національною службою здоров’я. На 2019 рік субвенція з держбюджету не передбачена. І у разі неукладання угоди зі Службою, утримувати заклад місцевій владі доведеться за власний рахунок», - зазначила на нараді доктор Уляна Супрун.

Вже сьогодні сімейна медицина в Україні змінила свій статус. Сімейні лікарі більше не апарат для видачі папірців, направлень та рецептів. Вони - ключові особи під час взаємодії пацієнта з системою. Лікарі, які «увійшли» до реформи, вже отримують у 2-3 рази більшу заробітну плату.

В 2019 році сімейні лікарі отримають нові інструменти роботи: електронні інструменти (електронна медкарта, електронний рецепт, електронне направлення, електронний лікарняний) та можливість направляти своїх пацієнтів на додаткові обстеження та вузьких спеціалістів до поліклінік.    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ