Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Об’єднані громади фактично отримали статус міст обласного значення

Громади, особливо сільські, що добровільно об’єдналися задля формування своєї спроможності вирішувати питання місцевого значення, отримали чималий бюджетний бонус. Про це йшла мова в програмі «Тема: Країна» Українського радіо. Питання - соціально-економічний розвиток об’єднаних територіальних громад та їх фінансової спроможності в умовах бюджетної децентралізації Про це повідомив Офіс реформ Львівщини на своїй сторінці на ФБ.

За участі експерта з децентралізації влади, координатора проекту «Рада» Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ігоря Парасюка, директора Офісу реформ у Дніпропетровській області Олени Тертишної та директора Офісу реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна.

Ігор Парасюк на початку розмови зазначив, що об’єднані територіальні громади, які відповідають критеріям та вимогам чинного законодавства, фактично отримали статус міст обласного значення – прямі стосунки з державним бюджетом України та велику обсяг повноважень й іншу податкову базу.

«Найбільш високий рівень місцевого самоврядування і фінансової автономії є саме у міст обласного значення – у них найбільше джерел, ці джерела найбільш вагомі, найбільш сталі, і у них є набагато більше повноважень, ніж у маленьких міст, селах, селищах (...) Новооб’єднані громади, якщо вони досягають тих критеріїв, які передбачені законом, отримують 2 речі – це можливість мати прямі стосунки з державним бюджетом України минуючи обласний і районний рівень та отримують такий статус, який є у міст обласного значення. Вони отримують ПДФО 60% - це найбільш хороше стабільне джерело доходу, вони отримують єдиний податок, частку від продажу підакцизного товарів, плату за землю, податок на нерухомість…

Вони також мають право найбільш легко доступатися до коштів державного фонду регіонального розвитку через підготовку інфраструктурних проектів. За законодавством України - це кілька мільярдів гривень щорічно і це велика сума для того, щоб щось змінити в цих громадах. Також є такі фінансові джерела як державні програми, інфраструктурна субвенція», - поінформував Ігор Парасюк.

Конкретні приклади переваг об’єднаних територіальних громад навела директор Офісу реформ у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

«Досить великий бонус, особливо сільські громади, які об’єдналися, отримали від держави. Зараз в них бюджетне наповнення таке, як у міст обласного значення. От, до прикладу, Богданівська сільська об’єднана громада сьогодні має загальний бюджет 57 мільйонів гривень, тоді, коли до об’єднання 3 сільські ради, що входять до цієї громади, сукупно мали 20 мільйонів гривень (…) Це збільшення можливостей для розвитку цих територій», - сказала Олена Тертишна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ