Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Обмежуючи імпорт з Росії, українці залишають Газпром з великими запасом газу, - "Gazeta Wyborcza"

„Gazeta Wyborcza” на своїх економічних сторінках інформує про заяви України щодо зменшення інморту російського газу. Протягом років – Газпром шантажував Україну зменшенням поставок газу, сьогодні ролі змінилися, і тепер Україна ставить Газпром під стіною – повідомляє газета. Про це повідомило Польське радіо.

Про обмеження імпорту газу від Газпрому, Україна заявляла вже під кінець минулого року, коли переговори стосовно зниження цін на російський газ закінчилися фіаско. Рішення Києва викликало обурення в Москві. Для Газпрому  - це може бути удар, бо з приводу теплої зими зменшується використання газу в Європі. Експорт газу з Росії, падає від кількох місяців. До того ж фірми на заході збільшили закупівлю скрапленого газу, який коштує 320 доларів за одну тисячу кубометрів, тобто це на одну третю дешевше, ніж газ з довготермінових контрактів від Газпрому.

Обмежуючи імпорт з Росії, українці залишають Газпром з великими запасами газу, якого не можна продати – наголошує „Gazeta Wyborcza”. Від січня Газпром на половину зменшив ціну газу для Білорусії, на 12% зменшив рахунок за газ для Сербії, дав теж знижку ( хоч не відомо в якому розмірі) для Туреччини та Німеччини. Водночас Росія майже подвоїла податки за видобуток газу до 16 доларів за одну тисячу кубометрів, а газовий тариф для росіян, поки залишився без змін, щоб не дратувати громадян перед президентськими виборами. Також Польща вважає, що Газпром хоче надто багато за свій газ. Минулого року переговори в цій справі закінчилися фіаско і Польське нафтове гірництво і газівництво вирішило віддати ціновий спір до арбітражного суду у Стокгольмі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ