Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Офіційна причина пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі – самозаймання ТВП

Офіційна причина пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, яка сталась наприкінці травня 2016 року, це самозаймання твердих побутових відходів, а не підпал. До такого висновку дійшли експерти, які досліджували причини пожежі та зсуву сміття. Про це сьогодні, 26 травня, на прес-конференції повідомив начальник відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Львівської області Остап Сидор, інформує кореспондент Гал-інфо.
Гал-інфо

За його словами, до Львова для дослідження причин пожежі приїжджали експерти із Харкова, саме вони дали заключне рішення щодо причин пожежі.

"Сюди приїжджали експерти із Харкова і досліджували причини пожежі, спілкувались із учасниками подій та працівниками підприємств та установ, які мали стосунок до цієї справи. Експерти зробили висновок, що немає підстав вважати, що це був підпал полігону", - відзначив Остап Сидор.

Як повідомив перший заступник прокурора Львівської області Олександр Русецький, тепер  Генеральна прокуратура України передала розслідування «сміттєвої справи» прокуратурі Тернопільщини.

«Однією із причин такого було те, що у ЗМІ було оприлюднено інформацію про нібито необ’єктивне розслідування кримінального провадження Львівською прокуратурою. На скільки нам відомо, за цим кримінальним провадженням Тернопільською прокуратурою нікому поки що не оголошено про підозру», - сказав Олександр Русецький.

Також перший заступник прокурора пояснив, чому так довго триває розслідування: «Досудове слідство щодо окремих посадових осіб завершено і передано до суду. Це є складна справа, велика кількість слідчих дій, проведення експертиз - це і спричинило таку тривалість розслідування".

Заступник начальника ГУ Національної поліції у Львівській області, начальник слідчого управління Микола Самарчук розповів, що було багато проведено ряд важливих експертиз, опитано понад 700 людей, серед них і місцеві мешканці, і депутати Жовківської районної ради, працівники ЛКП "Збиранка", посадові особи Львівської міської ради, працівники  ДСНС.

"У цій справді працювала слідчо-оперативна група, яка налічувала близько 20 слідчих, також  було залучено понад 30 працівників Департаменту захисту економіки, було проведено 15 обшуків та 25 випадків вилучення документів у підприємствах та різних  контролюючих інстанціях, чия діяльність мала причетність до справи", - прокоментував Микола Самарчук.

Додамо, на прес-конференції було повідомлено, що в ході досудового розслідування було встановлено порушення по експлуатації полігону ЛКП "Збиранка". Захоронення сміття велось без дотримання чинних технологічних та екологічних умов.

"Причиною нещасного випадку, а саме зсуву сміття на полігоні, що спричинило загибель трьох рятувальників ДСНС 30 травня, є незадовільний технічний стан полігону, який не відповідав нормативним умовам.

Відтак, на підставі зібраних доказів та документів було повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення передбачених ч.2 ст 236 ККУ та ч.2 ст 367 ККУ трьом посадовим особам ЛКП «Збиранка», які, згідно зі своїми посадами, відповідали за стан вказаного полігону.

Також на підставі зібраних доказів було оголошено про підозру трьом посадовим особам Львівської міської ради у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2  ст. 367 ККУ.

Разом із тим було встановлено, що дії працівників ДСНС України у Львівській області у гасінні пожежі на полігоні відповідають усім вимогам та нормативам та не перебувають у причинно-наслідковому зв’язку із нещасним випадком", - додав Остап Сидор.

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий у коментарях журналістам часто наголошував, що пожежу спричинив підпал.

Додамо, що Андрій Садовий та Юрій Голець, колишній начальник  Департаменту житлово-комунального господарства та інфраструктури ЛМР, фігурують у справі як посадові особи Львівської міської ради, які маю причетність до трагедії. Щодо представників ЛКП "Збиранка", то справа стосується трьох колишніх посадовців – директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка та Олександра Куприча – директора полігону.

Справу хабарника Гольця передали до суду: чоловіку загрожує до 12 років тюрми

Відзначимо, що станом на сьогодні у місті доволі критична ситуація із вивезенням сміття. Умови Меморандуму, який був підписаний місяць тому, виконуються дуже погано - тільки три міста області приймають львівське сміття.  Через сміттєвий колапс у Львові 16 травня було відкрито кримінальне  провадження.

Довідка:

Стаття 367 ККУ ч.2 Службова недбалість, якщо вона спричинила тяжкі наслідки - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від ста до двохсот п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого. 

Стаття 236 ККУ ч.2   Порушення порядку проведення екологічної експертизи, правил екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об'єктів, якщо це спричинило загибель людей, екологічне забруднення значних територій, або інші тяжкі наслідки,- карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ