Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Огляд актуальних подій: невизначеність із майбутнім України

Огляд актуальних подій: невизначеність із майбутнім України.

У 2017 році в Україні зросло число голодуючих

Центр новин ООН повідомив, що в 2017 році число українців, яким не вистачає харчів, зросло вдвічі. Ніл Вокер, координатор з гуманітарних питань ООН в Україні, наголосив: «Люди зі Східної України продовжують страждати від наслідків поточного конфлікту. Хоча події в Україні вже не є новиною на перших шпальтах світової преси, люди продовжують потребувати нашої допомоги. Тому сьогодні я закликаю міжнародне співтовариство продемонструвати свою солідарність, підтримавши цю важливу заяву».

Оскільки Україна вступає у четвертий рік збройного конфлікту, багато людей, які мешкають поблизу зони бойових дій, вичерпали свої ресурси для виживання. Через руску агресію мільйони осіб на Донбасі щоденно зазнають ризику під час обстрілів та інтенсивних боїв. Щомісяця «контактну лінію» пересікають до одного мільйона людей, щоб отримати доступ до основних потреб – отримати пенсію, соціальну допомогу, роздобути харчі та відвідати родичів.

У підсумку свого звернення Ніл Вокер зазначив, що нинішня гуманітарна ситуація в Україні триватиме, поки не буде досягнуто остаточного припинення війни, що дозволить людям знову побудувати своє життя.  А гуманітарні організації – 32 міжнародних і 16 національних – звернулись до міжнародного співтовариства з проханням негайно зробити свій внесок, оскільки без такої допомоги ООН та неурядові організації не зможуть підтримати громади в зоні бойових дій у суворі зимові місяці.

Порошенко із Вовком будуть визискувати громадян України

Андрій Герус, експерт із питань енергетики, повідомив, що у 2018 році НКРЕКП вирішив підвищити ціну електроенергії на 16,2%. Про це сказано у проекті рішення, яке опублікувало відомство. Представник «АрселорМіттал Кривий Ріг» звертався до Дмитра Вовка, керівника  НКРЕКП, із пропозицією не запроваджувати такого підвищення, бо в Україні для бізнесу електроенергія і так неадекватно дорога. Тим більше, якщо  врахувати, що понад 50% електроенергії  постачає «Енергоатом», який віддає її по найнижчому у світі тарифу – 0,47 грн за кВт/год.. Але реакція керівника  НКРЕКП була зворотна: підняти тарифи ще більше, аніж це було анонсовано раніше – аж на 16,2%. Підняття буде зроблено у два етапи: 1 січня  – на 9,5%, а від 1 квітня – 6,1%. Таким є постмайданівське ставлення представників влади до громадян.

Ціна вугілля у тарифи теплової генерації пропонується вже по 2854 грн за тонну. Це у 2,6 рази більше, аніж було 2 роки тому. Тоді той же голова НКРЕКП Дмитро Вовк говорив, що ціна вугілля 1100 грн достатня і збільшення цієї ціни – це просто надприбутки ДТЕКу Ахметова для погашення його валютних боргів без будь-якої користі для енергетики і громадян України. Сьогодні бачимо феноменальний розворот позиції керівника НКРЕКП, якого на цю посаду призначив Петро Порошенко, на користь компанії ДТЕК.

Ще одне дивне рішення стосовно «Укргідроенерго». Компанія виконує свою інвестиційну програму всього на 50%, а тарифи їй все піднімають і піднімають: за 2 роки тариф виріс майже на 100%. Компанія «Укргідроенерго» фізично ніколи не змогла виконати інвестиційну  програму понад 1,5 млрд грн, але на 2018 рік у цю програму  заклали державних інвестицій на 3,4 млрд грн.

Отже, спочатку зростали тарифи для населення, щоби зменшити перехресне субсидіювання. Тепер зростають тарифи для промисловості – щоби збільшити перехресне субсидіювання. Надалі, у 2019 році, щоби запровадити новий енергетичний ринок, треба буде знову піднімати тарифи для населення орієнтовно на 150%.

Економічний прогноз для України на 2018 рік

Головним творцем економічних трендів у 2018 році й надалі будуть чиновники, тому що зведений державний бюджет сягнув за 1,2 трильйона гривень. А це становить майже 45% від очікуваного національного ВВП, – констатували економічні експерти.

У першій половині 2018 року ймовірно Україна отримає два транші від МВФ. Отож серйозного обвалу гривні відразу після зимових канікул бути не повинно, якщо тільки або не активізуються спекулянти, або не трапиться якийсь форс-мажор, на зразок несподіваного падіння цін на сировинних ринках. Але й на повернення до 26-27 гривень за долар сподіватись не варто.

Приріст темпів трудової міграції може знизитись. Проте навряд чи хтось із емігрантів, хто вже виїхав на заробітки, вирішить повернутись в Україну. Особливо з огляду на політику деяких східноєвропейських країн щодо стимулювання трудової міграції та полегшення процедури офіційного працевлаштування для українців. У підвішеному стані ризикують перебувати лише прифронтові райони, які очікує ще більш серйозна стагнація.

У 2018 році може активізуватись комерційне використання смарт-контрактів, безпілотних автомобілів, а також відбуватиметься подальший розвиток технологій штучного інтелекту. Триватиме інтенсифікація поширення криптовалюти, хоча біткоіни можуть поступитись у застосуванні іншим віртуальним грошам.

Мирне співжиття з РФ неможливе, необхідна силова стратегія

У найближчій перспективі примирення між Заходом і Москвою не відбудеться, – висловив своє переконання журналіст Клаус Гейгер на шпальтах видання «Die Welt» із посиланням на висновки аналітиків.  Зокрема, журналіст навів такі приклади путінської сваволі: усунення Навального від президентських виборів та інцидент із руским кораблем у Північному морі.

Автор публікації наголосив: «Навальному відмовили, британців провокують у Північному морі – ця диктатура Путіна ще раз демонструє його авторитарне обличчя. Усунення від  виборів єдиного опозиціонера Навального, так само, як інцидент за участю руского військового корабля, призначені виключно для  одного  зухвалого послання всьому світові  – не вступайте у конфлікт із Путіним».

Клаус Гейгер переконаний, що Захід повинен продемонструвати жорстку протидію там, де є військові провокації з боку Кремля. І так пояснює свій умовивід: «Хто нестійкий, той програє. Якщо в теперішній історії РФ і є якась провідна тема, то виключно така: путінська Росія привласнює все, що вона тільки здатна у когось відібрати. Москва не нехтує нічим: ані брехливою пропагандою, ані порушенням норм міжнародного права, ані, звичайно, ігноруванням демократичних принципів. Зупинити Путіна зможе тільки той, хто не побоїться не покоритись його безмежній захланності».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ