Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Округ №117: хто конкуруватиме з "нормальною бабою"?

117-ий виборчий округ охоплює центр міста, а також частини Франківського та Шевченківського районів. Тобто включає в себе практично знелюднений центр та водночас густонаселений приватний сектор Кастелівки, Францівки, Кульпаркова, а також багатоповерхівки житлового масиву довкола вулиці Наукової.

На минулих виборах тут перемогла кандидатка від БПП Оксана Юринець, відома в народі, як «нормальна баба». Цього разу вона знову побореться за мандат, але вже як самовисуванка. Їй конкуренцію спробують скласти ще 14 кандидатів, серед яких громадські активісти, письменниця та навіть адмірал флоту на пенсії.

Отож, хто побореться за 117 виборчий округ Львова?

1. Лариса Ніцой – «Народний Рух України». Письменниця, активно працює на ниві мовного питання. Кілька разів зривала телеефіри на проросійських каналах та йшла зі студії. Багато хто порівнює її з Іриною Фаріон. Має імідж агресивної борчині за українізацію. Раніше співпрацювала з партією Пинзеника «Реформи і порядок».

2. Остап Стахів – самовисуванець. Відомий у Львові як борець з незаконними забудовами. Керує сайтом «Побудовано у Львові». Лідер організації «Ідея Нації». Раніше Стахів був координатором руху «ЧЕСНО» у Львові. У 2015 році боровся за крісло мера м. Винники від "Української республіканської партії". Також Стахів запам’ятався своїм недовготривалим перебуванням у смітнику поблизу ТЦ «Магнус. Тоді невідомі звинуватили його в проплачених акціях та псевдоактивізмі, й перенесли у вищезгадане місце. Подейкують, що викидання Стахіва у смітник було ним і організовано для піару. Також отримав копняка від активіста Куцюруби, який помер наприкінці минулого року.

3. Оксана Юринець – самовисуванка. Чинна депутатка цього округу від БПП «Солідарність». У Верховній Раді працювала в комітеті з питань євроінтеграції. Під час передвиборчої кампанії в 2014 році хтось запустив іронічні ролики про Юринець – «нормальну бабу», що зіграло свою роль в її переконливому результаті. Тоді вона набрала вдвічі більше, ніж найближчий конкурент Тарас Брезіцький – 42% проти 20%. У 2012 році також балотувалася в 117-ому, але перемогу отримав Ігор Васюник, який цього разу участі у виборах не бере, а, найочевидніше, береже сили до виборів мера. Крім того, Юринець була депутаткою Львівської обласної ради від "УДАРу", а в 2015 році боролася за посаду голови ЛМР – набрала трохи менше 5%.

Заручилася підтримкою мера м. Винники Володимира Квурта та братів Кличків. З першим вона часто з’являться на спільних піар-акціях, другі – наразі просто розміщенні на агітаційних листівках, а невдовзі мають прибути до Львова.

4. Фединяк Роман – «Слуга народу». Один із наймолодших кандидатів в депутати –  Фединяку лише 23 роки. Він був довіреною особою Зеленського у Львові. Є підприємцем в галузі юридичного аудиту первинної нерухомості та аналізу ринку інвестиційних пропозицій.

5. Ігор Тенюх – «Свобода». За президентства Ющенка очолював військово-морські сили та був звільнений зі служби Януковичем. Після Майдану Тенюх місяць пропрацював на посаді Міністра оборони в уряді Яценюка. Зі слів Тенюха, саме він виступав за приведення сил ЗСУ в бойову готовність, дізнавшись про розгортання військ РФ поблизу кордонів з Україною. Також в інтерв’ю він неодноразово говорив, що Тимошенко виступала різко проти цього, бо боялась повномасштабного вторгнення Росії.

Округ №115: кого відправить в парламент Сихів?

6. Андрій Шевців – «Самопоміч». Депутат міської ради та керівник львівської «Самопомочі». У 2013 та 2014 роках Шевців керував управлінням внутрішньої політики Львівської міської ради та водночас був співкоординатором львівського Євромайдану. У 2017 році він покинув посаду голови фракції через скандал у зв’язку з невчасно поданою декларацією. Через це був оштрафований прокуратурою.

7. Тарас Стецьків – «Громадянська позиція». Справжній ветеран Верховної Ради. Стецьків пропустив лише п'яте, сьоме та восьме скликання парламенту. Балотувався від різних партій – «Народний Рух», «Партія демократичного відродження», «Націонал-демократична партія», «Реформи та порядок», «Наша Україна», «Громадянська позиція». Стецьків також був польовим командиром Помаранчевого Майдану. В далекому 2002 році вже перемагав на цьому окрузі. Тоді йому програв власник «Високого замку» Степан Курпіль .

8. Назарій Шмігель – «Батьківщина». Керівник Франківської районної «Батьківщини» у Львові. Власник ПП «Анбуд Україна», яке зареєстроване на Сихові в звичайній квартирі.

9. Юрій Стех – самовисуванець. Юрист в міжнародній юридичній компанії «Авелекс». Стех не веде ніякої агітаціє, лише записує відео на своїй сторінці в соцмережі.

10. Ярослав Рущишин – «Голос». Підприємець, випускник Києво-Могилянської академії. У 90-х Рущишин очолював Студентське братство Львівського торгово-економічного інституту, один з організаторів Студентського голодування на Майдані Незалежності. Також був одним із засновників Мистецького об'єднання «Дзиґа». У 2014 році львівська інтелігенція запропонувала Порошенкові кандидатуру Рущинина на посаду голови ЛОДА.

Округ №116: чи зможе хтось перервати депутатський матріархат?

11. Віктор Пілат – самовисуванець. Головний інженер ТОВ «ЕКОПАВЕР».

12. Михайло Мицак – самовисуванець. член політичної партії «Разом сила», яка пов’язана з рухом «АвтоЄвроСила». Михайло Мицак є сином колишнього начальника ДАІ Львівщини Богдана Мицака, який зі скандалами повертався на посаду після люстрації. У 2016 році п’яний та імовірно під дією наркотиків, Мицак-молодший збив на Сихові поліцейського.

13. Руслан Галайко – «Патріот». Безробітний.

14. Юрій Зірченко – самовисуванець, хоча є членом партії «Свобода». У 2007 та 2012 роках невдало балотувався від націоналістів до парламенту. Першого разу – за списком, вдруге – по мажоритарці. Також Зірченко був депутатом Львівської обласної ради з 2010 до 2015 років, працював у комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації.

15. Іван Матковський – самовисуванець. Викладач НУ Львівська політехніка. Працював у Дрогобицькій райраді. У 2014 році Матковський балотувався до парламенту від «Народного фронту» - не пройшов. Також він був помічником нардепа Васюника і є дослідником біографії блаженного Климентія Шептицького.

Пригадаємо історію перемог на окрузі №117

У 1998 році тут переміг Віктор Пинзеник, депутат практично всіх скликань, який неодноразово був міністром.

У 2002 році вибори виграв Тарас Стецьків, обійшов вже згаданого Курпіля.

У 2012 році Стецьків був другим, натомість до ради пройшов Ігор Васюник.

У 2014 році перемогу святкувала «нормальна баба» Оксана Юринець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ