Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Онколог пояснив, чому в Україні рак сприймають як вирок

За даними ВООЗ, рак - одна з основних причин смерті в світі. Як йдуть справи з лікуванням онкологічних захворювань в Україні, розповів кандидат медичних наук, хірург-онколог Кирило Бурмич.
Кирило Бурмич

За словами онколога, у багатьох є упередження, що рак - це невиліковна хвороба. Йому хотілося б цей стереотип розвіяти.

- У нашій країні онкологічні захворювання виявляють на останніх стадіях. Тому у людей складається враження, що це - фінал. І сьогодні це проблема багатьох країн, але у високорозвинених країнах з нею справляються завдяки імплементації скринінгу і ранньої діагностики раку. В онкології є досить методів, щоб рак вилікувати, - розповідає Кирило Бурмич.

За словами лікаря-онколога, скринінг - це виявлення онкології у пацієнта на ранній стадії, коли ще немає симптомів.

- Це певні чек-апи, які повинен проходити кожен пацієнт у певному віці. Успішний скринінг був впроваджений при раку кишківника, при раку молочної залози, при раку шийки матки, і є інформація, що можливо також виявити рак легені у пацієнтів з групи високого ризику, - говорить Кирило Бурмич.

Детальніше про програми ранньої діагностики раку, про вік у якому пацієнти мають проходити планові обстеження та про те, які захворювання може виявити завдяки онкоскринінгу, дивіться в повній версії інтерв'ю на youtube-каналі Гулі Поготової.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ