Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Оплата за прибирання прибудинкових територій лише за згодою мешканців ОСББ

1 січня набрало чинності положення Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відповідно до якого змінюється нарахування за прибирання прибудинкових територій житлових будинків.

Фото: Depositphotos

Як зазначено в Законі, у разі якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування співвласників багатоквартирного будинку, прибирання та інші послуги з обслуговування території навколо такого багатоквартирного будинку можуть бути включені до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території (у тому числі при визначенні управителя на конкурсних засадах) виключно за згодою споживачів із визначенням на договірних засадах та погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати.

Тобто, за згоди співвласників допускається утримання їхнім коштом навіть "неоформленої" прибудинкової території в межах, на які погодяться самі співвласники.

Деякі органи місцевого самоврядування тим часом вже звертаються до ОСББ з пропозицією власним коштом співвласників виготовити землевпорядну документацію для передачі земельних ділянок багатоквартирних будинків у власність або користування ОСББ.

Однак, як зазначає інститут місцевого розвитку, по-перше, згідно зі ст.382 ЦК України та ст. 42 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути передана лише безпосередньо співвласникам, а не ОСББ як юридичній особі. По-друге, чинне законодавство та зміни, внесені Законом № 1060-IX  від 03.12.2020, не зобов'язують співвласників чи ОСББ виготовляти землевпорядну документацію для передачі земельних ділянок їм же у власність/користування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ