Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Організатори ЗНО фальсифікували результати тестування на користь третіх осіб - Генпрокуратура

В ході проведених ГПУ спільно з СБУ та МВС обшуків вилучено комп’ютерне обладнання з доказами протиправної діяльності службових осіб Українського центру оцінювання якості освіти, - управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

У вівторок, 21 липня, була проведена спільна спецоперація Генеральної прокуратури України, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України в Українському центрі оцінювання якості освіти. Про це на брифінгу повідомив Генеральний прокурор України. 

За словами Віктора Шокіна, наразі є всі підстави вважати, що керівництво цього центру зловживало своїм службовим становищем і вчинило ряд тяжких злочинів. 

Генеральною прокуратурою за матеріалами департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки СБУ розпочато кримінальне провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ст. 363, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено ГСУ МВС України.

В ході слідства встановлено, що службові особи керівного складу Українського центру оцінювання якості освіти Міністерства освіти та науки України, організувалися у стійке злочинне об'єднання для несанкціонованого з використанням службового становища втручання до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» для зміни інформації, що обробляється в ньому, на користь третіх осіб. 

Такі дії надавали цим особам незаконні переваги у доступі до вищої освіти, отримання відзнак (медалей) та оплаті навчання за бюджетні кошти, одночасно обмежуючи доступ до освіти обдарованій молоді.

Таким чином, вказані службові особи використали зовнішнє незалежне оцінювання, яке є основним інструментом боротьби з корупцією в сфері освіти, для створення у власних інтересах та інтересах третіх осіб корупційного механізму доступу до вищої освіти.

У ході проведених 21.07.2015 Генпрокуратурою спільно з СБУ та МВС обшуків вилучено комп’ютерне обладнання з доказами зазначених протиправних дій.

Слідство триває. Наразі вирішується питання про обрання вказаним особам запобіжних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ