Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Освітяни Львівщини спільно з НСНУ на форумі «Україна, яку ми будуємо: наука і освіта» визначили пріоритетні напрямки у подоланні проблем в розвитку науки

4 березня 2006 року у Львові у приміщенні Будинку вчених відбувся форум освітян Львівщини „Україна, яку ми будуємо: наука і освіта”. Участь у  форумі взяли понад 100 педагогів та науковців. Форум проводився з ініціативи та за підтримки Виборчого Блоку „Наша Україна” та партії „Народний Союз „Наша Україна”. Учасники форуму  обговорили ключові проблеми сучасного стану освіти загалом та на Львівщині зокрема і  запропонували основні напрямки здійснення змін.
Зі зверненням від Львівської обласної організації НСНУ до освітян Львівщини виступив керівник регіонального штабу Виборчого Блоку „Наша Україна” Володимир В’язівський. Свої погляди на реформування освіти висловив кандидат на посаду міського голови Львова Василь Куйбіда.  Учасники форуму прийняли підсумковий документ, у якому наголошено на необхідності не на словах, а на ділі визнати науку і освіту державним та бюджетним пріоритетом. Про це повідомила прес-служба „Нашої України”.
Підтримуючи в цілому запропоновану Блоком „Наша Україна” програму реформування і модернізації науки та освіти, Форум наголосив на необхідності визнати наукові сфери державним та бюджетним пріоритетом, здійснивши в них упродовж найближчих років такі зміни: розробити комплекс заходів для подолання корупції в освіті, у сфері дошкілля забезпечити якісними послугами усіх дітей і укомплектувати школи комп’ютерною технікою з розрахунку один комп’ютер на 20 учнів та підключити усі навчальні заклади до мережі Інтернет; створити системи незалежного оцінювання навчальних досягнень учнів, освітньої статистики та моніторингу навчально-виховного процесу.
Найближчим часом перейти на рейтингову систему вступу у вузи, що враховує результати незалежного оцінювання випускників шкіл.
У сфері вищої освіти планують приєднатися до європейського освітнього простору, реалізувавши зміст Болонської декларації. Запровадити принцип обов’язкової змінюваності керівництва вузу (принаймні раз на 10 років); розробити та впровадити державну програму підтримки найавторитетніших та найпрестижніших українських освітньо-наукових шкіл, стимулювати залучення до освітньо-наукових інноваційних проектів інвестицій українських та зарубіжних корпорацій.
У сфері соціального забезпечення працівників системи освіти: поетапно нарощувати оплату праці педагогів, довівши її до рівня країн нових членів ЄС, підвищити посадові оклади допоміжному персоналу навчальних закладів, довести стипендію студентів до рівня прожиткового мінімуму.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ