Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

ОТГ Львівщини: підсумки та проблеми впровадження реформи децентралізації

Сьогодні, 10 липня, у Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулась зустріч на тему «Чотири роки реформ місцевого самоврядування на Львівщині». Говорили про впровадження реформи децентралізації, про проблем та перспектив розвитку реформи на сучасному етапі. Гал-інфо виокремило найголовніше: читайте далі.
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський розповів про позитивні наслідки реалізації реформи децентралізації. А також розповів, як держава надає підтримку на місцях.

Об’єднались та функціонують

«Площа покриття території Львівської області об'єднаними  громадами становить 15,9%, а по Україні – 30,2%. Населення, яке проживає в ОТГ на Львівщині, - 10,9%, а по Україні -14,4%.

Протягом 2015 року на Львівщині утворилися 15 ОТГ із 47 рад, що об'єдналися. В них живе 67 351 мешканець: Бабинська, Бісковицька, Вiльшаницька, Воле-Баранецька, Гніздичiвська, Грабовецька, Дублянська, Заболотцiвська, Лукiвська, Міженецька, Новокалинівська, Новомiська, Новострiлищанська, Тростянецька, Чукв 'янська.

У 2016  було створено 7 ОТГ із 40 рад з населенням 86 968 осіб: Давидiвська, Жовтанецька, Мостиська, Нижанковицька, Судововишнянська, Ходорiвська, Шегинiвська.

Впродовж 2017 року перші вибори відбулися у 13 ОТГ, які об'єднали 51 раду. А саме: Великолюбiнська, Великомостiвська, Волицька, Воютицька, Кам'янка-Бузька, Магерiвська, Мурованська, Пiдберiзцiвська, Розвадiвська, Рудкiвська, Славська, Солонкiвська, Щирецька. Загальна кількість населених там становить 127328 осіб.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Державна підтримка

Для об'єднаних громад з метою підтримки їх розвитку законом передбачена iнфраструктурна субвенція з державного бюджету. Відтак, щорічно Кабінет Міністрів України затверджу розподіл обсягу субвенцій на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Наприклад, у 2016 році сума становила 1 млрд грн, у 2017 році – 1,5 млрд грн, а в 2018 році – 1,9 млрд. грн. У Львівський області ця сума в 2016 році складала 46,0 млн грн, у 2017 – 63,5 млн грн, а у 2018 році  – 77,1 млн грн.

Iз 2018 року кошти субвенції можна спрямовувати i на капітальний ремонт об’єктів комунальної інфраструктури, а також на капітальний ремонт вулиць i доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення», - розповів Ростислав Замлинський.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Наслідки гальмування об’єднавчих процесів ОТГ

Директор Львівського центру розвитку  місцевого самоврядування Галина Гречин розповіла Гал-інфо, до чого вже призвела пасивність деяких громад на Львівщині.

«Перспективний план формування спроможних територіальних громад, який затвердив Кабінет Міністрів у 2015 році, у редакції 2016 року, охоплює 72,8% територiї області. Проте, щодо Дрогобицького, Сокальського i Стрийського районів, то зміни до перспективного плану не схвалені Кабмiном. Загалом у семи районах Львівщини досі нема жодної громади, серед них: Буський, Дрогобицький, Золочiвський, Перемишлянський, Туркiвський, Яворiвський, Радехiвський», - зазначила вона. 

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Через відсутність об’єднаних громад ці районів області протягом трьох років не змогли отримати кошти інфраструктурної субвенції:

  • Яворівський 124,0 млн грн;
  • Дрогобицький 116,4 млн грн;
  • Туркiвський 84,1 млн грн;
  • Золочiвський 80,5 млн грн;
  • Радехiвський 74,7 млн грн;
  • Перемишлянський 60,5 млн грн;
  • Буський 60,4 млн грн».
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ