Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Панькевич ініціюватиме зміни до законодавства про гуртожитки

Опираючись на досвід та практику у Львівській області, зокрема у м. Львові, та, враховуючи тенденції в загальноукраїнському масштабі щодо вирішення проблем мешканців гуртожитків, народний депутат України Олег Панькевич за підтримки депутатів міжфракційного об'єднання у ВРУ «Львівщина» ініціюватиме зміни до чинного законодавства, яке стосуватиметься нагальних питань гуртожитків. Про це 23 січня 2013 року під час прес-конференції на тему: «Підсумки роботи наглядової ради з питань розподілу і утримання житла у гуртожитках та використання гуртожитків і прибудинкових територій міста Львова у минулому році та плани на 2013-й» повідомив помічник-консультант народного депутата України від Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олега Панькевича Володимир Машевський. Повідомила прес-служба Львівської міської організації ВО «Свобода».

Як зазначив помічник-консультант народного депутата, опираючись на практику та досвід у Львівській області, зокрема у м. Львові, та, враховуючи тенденції в загальноукраїнському масштабі щодо вирішення проблем мешканців гуртожитків, народний депутат України Олег Панькевич за підтримки депутатів міжфракційного об'єднання у ВРУ «Львівщина» ініціюватиме зміни до чинного законодавства, яке стосуватиметься нагальних питань гуртожитків.

«Зважаючи на те, що це нове законодавство, Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» ухвалено 2009 року, а зміни внесено в жовтні 2011 року, однак і надалі цілий ряд питань залишається неврегульованими. «Свобода» вважає, що чинне законодавство щодо гуртожитків на сьогодні цілком достатнє, щоби основні питання з урегулювання проблем мешканців гуртожитків можна було вирішити. Саме на базі цього законодавства, яке мало б супроводжуватися більш активними діями і відповідальністю посадових осіб за невиконання тих чи інших норм, може в цілому підвести до нового етапу проблему, пов’язану з приватизацією приміщень в гуртожитках. Першочергово мали б створити відповідні місцеві програми, адже на сьогодні місцеві органи самоврядування та виконавчі органи повинні мати чітку позицію щодо графіку передачі гуртожитків, щодо кількості людей, які охоплені цим процесом, і щонайважливіше – розмір фінансування», – повідомив Володимир Машевський.

Володимир Машевський розповів, що суть змін полягає в частині самої процедури при передачі гуртожитків, а саме в плані посилення ролі Кабінету Міністрів України і профільного міністерства у вирішенні базових питань.

«До базових питань в першу чергу ми відносимо зміну статусу гуртожитку як цілісного майнового комплексу на гуртожиток для постійного проживання. На нашу думку, це сьогодні мали б зробити органи державної влади, але законодавством це покладено на органи місцевого самоврядування, а у зв’язку з тим, що затверджена програма, ця процедура стала складною та довготривалою. Саме надання статусу постійного житла на рівні державних органів управління, що має бути урегульовано законодавством, можна здійснювати фінансування, розробку проектно-кошторисних документацій на капітальний ремонт і приступати до цих робіт, пов’язаних з покращенням їхнього техніко-експлуатаційного стану», – зазначив помічник-консультант народного депутат України Олега Панькевича.

Депутат-свободівець пропонує також внести зміни в Податковий кодекс в частині оподаткування приміщень житлового призначення.

«Відчужені гуртожитки на користь товариств з обмеженою відповідальністю або фізичних осіб-підприємців повинні оподатковуватися за механізмом, який передбачається сьогодні для оподаткування нерухомості житлового призначення, проте за іншими пропорціями. Тобто в цілому від загальної площі гуртожитку власник повинен сплачувати не менше 20-30% щорічного податку. Це змусить задуматися власників гуртожитків, які набули право власності за тіньовими схемами, чи їм економічно вигідно експлуатувати ці гуртожитки», – додав Володимир Машевський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ