Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Парламентські партії отримають з бюджету 145 млн грн

З 1 липня політичні партії, які пройшли до парламенту, можуть сподіватися на матеріальні компенсації від держави. Цього року з держбюджету їм може бути надано понад 145 млн гривень. Про це сьогодні, 8 липня, під час прес-конференціїна тему: "Робота партій у міжвиборчий період: від ситуативності до системності", яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила юрист ГМ “Опора” Наталія Радиш.

Вона нагадала, що минулого року в жовтні був прийнятий закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України. 

«До закону про політичні партії внесено цілий розділ, який називається «Державне фінансування політичних партій». Тобто ті партії, які отримали місця у Верховній Раді у 2014 році, можуть претендувати на це фінансування. Фінансуватимуться статутна діяльність політичних партій і компенсування витрат, яких зазнала політична партія під час передвиборчої агітації», - каже Наталія Радиш.  

Формулу фінансування статутної діяльності прописано у законі: для цього дві сотих мінімальної заробітної плати за попередній рік помножать на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні. 

«Мінімальна зарплата на 1 січня 2015 року становила 1 218 гривень. У голосуванні взяло участь 16 млн 52 тисячі виборців. Отож у 2016 році політичні партії могли би претендувати на 391 млн гривень. Але закон визначив, що політичні партії можуть претендувати на фінансування лише за 3-й і 4-й квартали», - каже юрист.

А наступного року партії можуть одержати аж 442 млн грн з державного бюджету. Наталія Радиш зауважила, що ці витрати є більшими, ніж витрати на секретаріат Кабміну, але меншими, ніж на апарат Верховної Ради. 

«Якщо проектувати на результати виборів 2014 року, то найбільше отримає «Народний фронт» - понад 126 млн грн, БПП “Солідарність” – 124 млн грн, «Самопоміч» – 62 млн грн, «Опоблок» - 53 млн грн, «Радикальна партія» - 42 млн грн, «Батьківщина» - 32 млн грн», - підрахувала юрист ГМ “Опора”. 

Також закон передбачив бонус за дотримання гендерних квот.

«Окреме фінансування, десять відсотків від щорічного обсягу фінансування, буде тим політичним партіям, у яких кількість представників однієї статі серед обраних депутатів не буде перевищувати двох третин», - нагадує вона.

Але ці кошти будуть отримувати партії лише тоді, якщо вони щокварталу подаватимуть звіт про своє майно, доходи і витрати. До цього ще необхідно проходити аудит в аудиторській компанії, яка працює у цій сфері вже багато років. 

Після наступних парламентських виборів на фінансування від держави зможуть претендувати і ті партії, які подолали двовідсотковий бар’єр, але не пройшли до Верховної Ради. 

Львівський прес-клуб

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ