Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Петро Олійник поділився враженнями від святкування 750-річчя Львова

Голова Львівської ОДА Петро Олійник поділився своїми враженнями від святкування 750-річчя заснування Львова.

Зокрема, керівник області зазначив з цього приводу: „Я хочу всім подякувати за те, що ми так добре підготувалися і відсвяткували 750-ліття Львова. Я переконаний, що це лише перший етап, бо коли ми говоримо про свято, то маємо на увазі не лише концерти та інші святкові заходи. Ми маємо на увазі інші важливі речі – це питання реставрації  тієї спадщини, яка належить не лише Львову чи навіть  Україні, а світовій цивілізації. Адже центральна частина міста – це є спадщина ЮНЕСКО.
Хочу відзначити, що ми готувалися протягом двох років. Протягом цього періоду відбулося багато змін. Упродовж двох років в державі змінилося два парламенти, змінилось два обласних парламенти, змінилося три уряди, мінилися три міські голови Львова. У таких умовах безумовно були свої складності, але я також хочу подякувати депутатам минулого і даного скликання за те, що були підготовлені постанови Кабінету Міністрів. Ці постанови працювали при всіх трьох урядах і ми зуміли більше ніж 100 млн грн направити на реставрацію історичної спадщини Львова. Якість використання цих грошей, безумовно, є питанням, але питання досконалості є вічним. Коли в мене було спілкування з послом Франції, він був здивований як так стільки людей зібралося у Львові і все проходить мирно, спокійно? В Парижі, за його словами, почали б палити автомобілі. Я ще раз хочу підкреслити, ми багато ідеалізуємо Європу, але сьогодні Європі потрібно повчитися в нас, в українців, в галичан, в львів’ян, як вести себе толерантно, зважено, із взаємною повагою, під час святкування поблажливо відноситись до наших друзів і гостей. Мені дуже приємно, що ми показали формат Львова, підписана декларація трьох президентів про те, що історична спадщина є надбанням не тільки України, до неї, як мінімум, долучиться Литовська держава та Польща. Я переконаний, що до цієї декларації долучаться і інші держави, великі компанії, фірми, фонди і це є справою всіх. Справою всіх є відновити місто Львів і на це він дійсно заслуговує. Бо Львів не є тільки колискою української культури, він є колискою української демократії, національної свідомості.
Велика подяка від мене, в першу чергу, громаді міста Львова. Велика подяка міністерству внутрішніх справ, обласному управлінню внутрішніх справ, внутрішнім військам, міністерству надзвичайних ситуацій та нашому головному Львівському управлінню, управлінню охорони здоров’я, освіти, прокуратурі, Службі Безпеки, прикордонникам, митникам, багатьом-багатьом управлінням подвійного підпорядкування і прямого підпорядкування обласній державній адміністрації, які долучилися до проведення цього свята, які забезпечили порядок, змістовність проведення цього свята.
Наше свято прозвучало у всіх державах Європи, наше свято прозвучало в інших державах світу. Мені дуже приємно, що ми показали не тільки взірець українсько-польських, українсько-литовських стосунків, ми показали місто Львів як місто, яке має славні традиції і полікультуру, ввібрало в себе кращі взірці культури, історії, архітектури інших держав.
 Мені приємно, що ми зуміли зробити перший крок в налагоджуванні українсько-російських стосунків як „рівний серед рівних”. Адже виступ Валентини Матвієнко, губернатора Санки-Петербурга, на українській блискучій мові говорить про те, що ми відходимо від такого поняття як „меншовартість” чи „молодший брат”. Ми демонополізуємо право на українсько-російські стосунки. Таке право собі завжди монополізували східні та південні регіони. І те, що ми сьогодні налагодили ці стосунки і показуємо формат „рівний серед рівних” багато що значить і для України і для Європи.
Я прошу керівництво органів внутрішніх справ, Службу Безпеки, прикордонників, митників, управління подвійного підпорядкування, прямі управління, органи місцевого самоврядування, прошу Андрія Івановича Садового подякувати всім тим, хто долучився до свята. Сьогодні ми повинні взятися за роботу і провести величезну роботу, щоб на 760 років чи 800 Львів був оновлений і був європейським містом з традиціями культурної спадщини”. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі ЛОДА.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ