Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Петро Олійник задоволений співпрацею з провінцією Альберта (Канада) в галузі освіти

Сьогодні в рамках співпраці з провінцією Альберта (Канада) працює програма по організації освіти в школах, де діти мають вади слуху, — про це сьогодні, 19 червня 2006 року, під час прес-конференції повідомив голова Львівської ОДА Петро Олійник.

Серед основних проектів в рамках співпраці у сфері освіти з провінцією Альберта можна назвати такі: створення канадсько-українського альянсу для глухих і слабочуючих дітей (в рамках альянсу було проведено 20 навчальних таборів для вчителів і батьків дітей з вадами слуху, забезпечено комп’ютерним класом Львівську школу-інтернат для глухих дітей, впроваджено навчання глухих дітей англійської мови, у 2000 році придбано 50 слухових апаратів для дітей Львівщини і 100 для дітей України з інших областей); у 2000 році за ініціативи професора Романа Петришина була створена у Львові Канадсько-українська фундація, засновниками якої були українці з провінцій Альберти, Манітоби і Онтаріо. Протягом 1998-2003 років реалізовувалася програма «Канада, світ, молодь», в рамках якої щорічно 10 жінок з Львівщини протягом 4 місяців жили і працювали у провінції Альберта, а потім 10 жінок з провінції Альберта такий же термін жили і працювали у Львові.
Реалізовується програма розбудови громадянського суспільства та інклюзивного навчання. Цей проект реалізовується Університетом Альберта, Університетом Манітоби і ЛНУ ім. Франка. Зокрема, в рамках проекту в цьому році 2 викладачі педколеджу при ЛНУ ім. Франка отримали грант по 5 тис. доларів США і поїдуть на навчання до Університету Альберта. За підтримки Уряду провінції Альберта реалізовувався проект будівництва дитячих ігрових майданчиків.
18 червня 2006 року було вручено сертифікати партнерства трьох шкіл з провінції Альберта школам-партнерам зі Львова: Початковій школі «Світанок», СШ№53, Львівській класичній гімназії. Окрім цього, провінція Альберта виділила 200 тисяч доларів на відкриття Центру генеологічних досліджень при Національному інституті народознавства імені Максима Рильського.
«Сьогодні під час зустрічі з прем’єром провінції Альберта Ральфом Кляйном ми обговорили можливості співпраці не тільки у гуманітарній сфері, а й проговрили можливість співпраці в рамках SIDA по організації малого і середнього бізнесу, енергозберезження, реформування комунального господарства — це проблеми, які є дуже актуальні для України в рамках росту світових цін на нафту на газ», — наголосив Петро Олійник.  
«Мені дуже приємно, що в канадському місті Калгарі стоїть пам’ятник, на якому є табличка Львівської області, поряд з усіма регіонами, які мають регіональні угоди з провінцією Альберта, — зазначив Петро Олійник. — Мені приємно було, що генерал-губернатор Канади вперше за багато десятків років нагородив українську громаду за її активну громадянську позицію у виборюванні демократії за межами Канади».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ