Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Петро Порошенко назвав переговорив з президентом Єврокомісії ефективними

Як повідомили у прес-службі Президента, Петро Порошенко назвав переговорив з президентом Єврокомісії ефективними.

Президент Петро Порошенко під час зустрічі зі ЗМІ назвав конструктивними та ефективними сьогоднішні переговори з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом.

Глава держави вкотре наголосив, що Україна знову зазнала нападу з боку російського агресора, коли два тижні тому українські кораблі були атаковані російським флотом.

"Я дуже вдячний за Вашу заяву та за позицію ЄС на підтримку моєї країни. Вчора в нас була можливість почути заяву Європейського парламенту, що була підтримана 433 членами ЄП і продемонструвала, що це був акт агресії проти України. Це не провокація, це не криза. Це акт агресії, що повністю підпадає під Резолюцію 3314 Генеральної Асамблеї ООН, прийняту в 1974 році", - наголосив Президент.

"В цій ситуації, нам потрібна адекватна реакція всього світу: G7, НАТО, ЄС, ЄП. Підтримка ЄП додаткових санкцій проти Росії за агресію на Азовському та Чорному морях допомагає нам розпочати переговори в цій сфері", - додав Петро Порошенко. Він також відзначив резолюцію Конгресу США.

"Дуже важливим є також рішення Ради ЄС про продовження санкцій ЄС проти Росії за невиконання Мінських домовленостей і незаконне будівництво Керченського мосту, і проведення незаконних так званих виборів на окупованих територіях Донбасу. Це неприпустимо і ми дуже цінуємо потужну та єдину позицію ЄС. Якщо раніше були сумніви, вчора, після нашої зустрічі, ми почули сильну позицію всього ЄС", - сказав він.

Президент наголосив, що необхідно посилити міжнародний тиск на Росію. "Ми повинні називати речі своїми іменами, більше не можна ховати голову в пісок. Те, що відбулося в Керченській протоці, було відкритим актом агресії. Настав час, щоб ЄС це визнав. І я дуже ціную слова, використані в заяві ЄП. Ми домовились, що ті ж слова будуть використані в заяві Європейської Ради", - зазначив Глава держави.

Петро Порошенко подякував Валдісу Домбровскісу за вимогу негайного та безумовного звільнення 24 українських моряків, 3 українських кораблів та забезпечення свободи мореплавства в Керченській протоці.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс наголосив, що ЄС залишається солідарним з Україною і продовжить стояти на стороні України для того, щоб зупинити конфлікт на сході та незаконну анексію Криму.

"ЄС суворо засуджує агресивні дії Росії в Азовському морі проти українських кораблів та моряків. Ми закликаємо Росію відпустити моряків та кораблі негайно. ЄС закликає Росію забезпечити вільний прохід через Керченську протоку для всіх кораблів, в тому числі і кораблів ЄС, згідно з міжнародним правом", - зазначив він.

Віце-президент Єврокомісії зауважив, що вчорашнє нагородження Олега Сєнцова премією ім. А.Сахарова є ще одним виявом солідарності ЄС з Україною. Церемонія в Європейському парламенті в Страсбурзі показала, що ЄС підтримує свободу висловлювань і свободу думки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ