Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підготовка автомобільного акумулятора до зими

З настанням холодів значно знижується здатність автомобільного акумулятора віддавати накопичену енергію.

Це пов'язано з особливостями хімічних реакцій в АКБ — за низьких температур вони сповільнюються. Крім того, мороз збільшує в'язкість електроліту, через що ускладнюється перенесення електричного заряду. Внаслідок цього в холодну погоду різко падає потужність стартера, знижується здатність пристрою живити бортову мережу під час запуску та роботи двигуна на холостому ходу. А якщо акумулятор і так був не в найкращому стані, то він може взагалі відмовити. Щоб уникнути цих проблем, перед настанням морозів автовласникам рекомендується провести підготовку джерела живлення до зимового сезону. 

Основні етапи підготовки АКБ

Своєчасна та правильна підготовка допоможе зберегти хорошу продуктивність батареї взимку та уникнути неприємних сюрпризів. Підготувати призначені для авто акумулятори до холодів можна в декілька етапів:

  1. Пошук та усунення несправностей. Необхідно перевірити надійність кріплення пристрою, стан клем і контактних з'єднань. За наявності корозії клеми зачищають, змащують технічним вазеліном або спеціальним мастилом і щільно затягують. Тріщини або відколи на корпусі закладають герметиком.
  2. Перевірка рівня та щільності електроліту. Рівень розчину має бути між позначками «MIN» та «MAX». Щільність електроліту — це показник вмісту кислоти в АКБ. Він має бути в діапазоні 1,25–1,28 г/см3. За менших значень в електроліт додають дистильовану воду. Вимірюють показник ареометром.
  3. Огляд генератора. Компонент відповідає за заряджання АКБ. Якщо він несправний, батарея не отримуватиме достатнього заряду та може розрядитися в холодну погоду. Необхідно оглянути генератор на предмет пошкоджень і переконатися, що він працює належним чином.
  4. Теплоізоляція АКБ. Захистити пристрій від впливу низьких температур можна за допомогою негорючих матеріалів, обернувши в них батарею. Хороше рішення — використання спеціального термочохла. Деякі моделі обладнано вбудованими нагрівальними елементами, які працюють від бортової мережі авто.
 

Як правильно зберігати акумулятор взимку

Якщо автомобіль не планується використовувати всю зиму, важливо правильно підготувати пристрій до тривалого зберігання. Для необслуговуваних герметичних АКБ оптимальним рішенням буде залишити батарею на місці в моторному відсіку. Головне — переконатися, що транспортний засіб перебуває в опалюваному гаражі, захищеному від сильних морозів. Періодично потрібно запускати двигун, щоб заряджати батарею. Для обслуговуваних знімних АКБ рекомендується зняти батарею з автомобіля та перенести на зберігання в тепле сухе приміщення з температурою повітря близько 15 °C. За нижчих температур різко зростає саморозряд. Під час зберігання потрібно стежити за рівнем електроліту та періодично ставити пристрій на підзарядку — приблизно раз на місяць. Це дасть змогу компенсувати природний саморозряд і зберегти батарею в робочому стані. Перед зимовою експлуатацією обов'язково потрібно повністю зарядити акумулятор і перевірити його працездатність. Завдяки правильному зберіганню він збереже свої характеристики та буде готовий до нового сезону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ