Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Після видачі Януковича судити його можна, але не за Майдан - Куліков

У разі екстрадиції екс-президента Віктора Януковича до України судити його будуть за тими статтями, за якими він розшукується по лінії Інтерполу, а це - економічні злочини. Про це в ефірі "Подробностей" заявив екс-керівник Українського бюро Інтерполу Кирило Куліков, коментуючи питання, чи є різниця, за яким обвинуваченням заарештують Януковича.

"Це колосальна різниця, в першу чергу для правоохоронних систем. Комерційні (економічні) злочини завжди є достатньо спірними, дають величезне поле для діяльності адвокатів. Припустімо, його затримають та екстрадують - але його можна буде судити лише за сттатею, за якою його було екстрадовано, тобто лише за той злочин, який зараз вказано у базі розшуку Інтерполу - економічні злочини", - пояснив Куліков. 

"Тобто усі інші статті будуть ні при чому", - додав він. 

Разом з тим Куліков зазначив, що Росія може не видати Януковича лише через одну причину - що він є громадянином РФ.

"Тут має бути задіяно усі українські правові та юридичні сили, які мають довести, що Янукович не міг отримати російське громадянство, оскільки основною проблемою для його отримання є порушення проти нього кримінальної справи", - зазначив Куліков.

Також він уточнив, що як таких інструментів для "тиску" на Москву для видачі Януковича  немає. 

"Усі, хто є членами Конвенції та підписав устав Інтерполу, мають виконувати свої зобов'язання. Тож Україна просто має чітко виконувати свою роботу, і рано чи пізно це дасть результат", - підсумував він. 

Як відомо, 12 січня Інтерпол оголосив у розшук екс-президента Віктора Януковича, екс-прем'єра Миколу Азарова та ряд інших українських екс-чиновників. 

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що Росія "послідовно ігноруючи всі запити України, не виставляла в систему розшуку в країнах СНД розшук на Януковича і Ко. Тим самим порушуючи всі встановлені процедури". 

За його словами, Росія ігнорує документи про розшук 24 колишніх вищих чиновників України, а саме: Віктора та Олександра Януковичів, Миколи Азарова, Андрія Клюєва, Віктора Пшонку, Олександра Якименка, Віталія Захарченка, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка, Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Миколи Присяжнюка, Рената Кузьміна, Олега Царьова, Юрія Колобова, Андрія Ігнатова, Раїси Богатирьової, Георгія Дзекона, Олександра Динника, В. Раташнюка, П. Зінова, С. Шуляка, В. Коряка, П. Федчука.

МВС України готує документи про вихід в однобічному порядку з такої порочної системи розшуку, під контролем російського "правосуддя". Україна направить усім країнам-членам СНД пропозиції про співпрацю в цій сфері на основі двосторонніх відносин.

Українська правда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ