Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поблизу Дублян загубились "нічийні" отруйні нафтові ставки

Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
Варта 1
1/9
Поблизу Дублян, що біля Львова, ще із 70-80 років минулого століття з'явились штучні нафтові "ставки", які несуть шкоду навколишньому середовищі, однак досі ніхто не вирішив питання їх утилізації.

За словами заступника начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Василя Стрижака, ці "ставки" зроблені штучно, адже туди зливалась відходи нафтопереробки. Найгірше, що станом на сьогодні вони є "безхазяйні".

"Ці "ставки" там із 70-80  років минулого століття, загальна їхня площа, за даними Екоінспекції становить 5,7 тис. кв. м, розміщені вони вони поблизу Борщовицького лісництва Львівського лісгоспу. З них витікає речовина темнобурого кольору – гудрон.

За нашими обстеженнями, які Екологічна інспекція проводила у квітні, там спостерігається значене забруднення грунтів гудронами. Про це свідчить кисле середовище грунту та наявність органічних речовин, нафтопродуктів та фенолів", - зазначив Василь Стрижак.

"Дуже важливо очистити ці ставки,  бо це, перш за все, небезпечні відходи, які мають бути утилізовані, вплив їх на довкілля неприпустимий" - наголосив Василь Стрижак.

За його словами, у Львівській обласній раді була розроблена спеціальна програма на 2009-2015 роки щодо поводження із небезпечними відходами. Однак програма так не була реалізована.

"Якщо брати до уваги ту програму,  то, за її даними, обсяг тих ставків становить близько 15 тис. куб.м, хоча візуально здається менше. Важливо наголосити, що це не можна викачати за один день. Це повинна бути відповідна програма, спеціалісти, кошти. Наскільки мені відомо, нової такої програми зараз нема", - додав Василь Стрижак.

Нагадаємо, на Львівщині більше відома проблема так званих гудронних озер , що є на території Грибовицького сміттєзвалища. Власник цих кис­лих гудронівє збанкрутілий Львівський дослідний нафтомаслозавод. Ці небезпечні високотоксичні відходи (близько 200,0 тис. куб. м) зберігаються поблизу Львівського сміттєзвалища в трьох неізольованих земляних ємностях (амбарах-накопичувачах). Збірники утворені греблями, побудованими в ярах, на земельній ділянці загальною площею 6,8 га, з яких 2,0 га належить ЛКП «Збиранка». Решта земельної ділянки використовується без правовстановлюючих документів. Загальна площа збірників - орієнтовно 30 тис.кв. м.

З червня 2004 року і до сьогодні відбувається витікання інфільтратів із амбарів кислих гудронів. Протікання цих високотоксичних відходів ІІ класу небезпеки викликає забруднення ґрунту, по­верхневих і, головне, підземних вод, що з'єднані підземними шляхами із джерелами водопостачання навколишніх сіл.

За результатами проведених досліджень, гудрони ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» є дуже кислими та містять разом з органічними речовинами близько 70% сірчаної кислоти.

Але і це ще не всі гудрони, які отруюють  води Львівщини. Майже 20 тисяч тонн токсичних гудронів досі зберігаються  Новому Роздолі на території Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка». На початку 2000-их років їх в незаконний спосіб завезли в Україну з  Угорщини та вивалили майже на на березі Дністра. Ні вивезти назад, ні утилізувати їх досі не вдалося. Кримінальна справа, яка розслідувалась понад 5 років, закінчилася пшиком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ