Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Показали одну із найдавніших колод для гри придворних посад
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Показали одну із найдавніших колод для "гри придворних посад"

Розповіли про карти однієї з найбільш ранніх колод для так званої «Hofämterspiel» («гри придворних посад»), датованої серединою XV століття. На картах зображені блазні, рибалки, пекарі, кельнери і, звісно, прекрасні дами та лицарі.
Австрійський анонім, Шлюбний портрет Владислава та Мадлен Французької, друга половина XV ст., експ. у Національному музеї образотворчого мистецтва Будапешта. Фото - Symbolon.
Угорська колода, Närrin (Блазниха), 1455. Фото - Symbolon.
Німецька колода, Truchses (Камергер), 1455. Фото - Symbolon.
Французька колода, Hofschneider (придворний кравець), 1455. Фото - Symbolon.
Французька колода, Hofmeisterin, 1455. Фото - Symbolon.
Французька колода, Koch (кухар), 1455. Фото - Symbolon.
Угорська колода, Pfister (Пекар), 1455. Фото - Symbolon.
Богемська колода, Kammermaister, 1455. Фото - Symbolon.
Богемська колода, Narr (Блазень), 1455. Фото - Symbolon.
Німецька колода Parbirer (цирульник), 1455. Фото - Symbolon.
Німецька колода, Kellner (кельнер), 1455. Фото - Symbolon.
Богемська колода, Arzt (Лікар), 1455. Фото - Symbolon.
Французька колода, Königin (Королева), 1455. Фото - Symbolon.
Богемська колода, Hefneryn (жінка-гончар), 1455. Фото - Symbolon.
Угорська колода, Fischer (Рибалка), 1455. Фото - Symbolon.
Німецька колода, Jungvrouw (придворна дама), 1455. Фото - Symbolon.
"Еліта" угорської колоди, 1455. Фото - Symbolon.

Про це йдеться у матеріалі опублікованому на Фейсбуці Центр середньовічних та ранньомодерних студій Symbolon.

Звідки така майстерно виконана колода? Її було виготовлено у південній Німеччині на замовлення Владислава (Ладислава) Постума (1440 – 1457), короля Угорщини і Богемії та герцога Австрійського. Колода складається з чотирьох частин – по дванадцять карт у кожній.

Однак це не знайомі нам чотири масті, це – чотири королівства! На карті з кожної колод бачимо щити з гербами Франції, Австрії, Богемії та Угорщини. Три останніх очолював Владислав, а присутність Франції єдиного пояснення не має. Шлюб, однак, мав пов’язати з нею юного Владислава: напередодні своєї передчасної смерті він був заручений з Мадлен Французькою, дочкою Карла VII Валуа.

На картах ви можете помітити римські цифри від І до Х. Лише на картах короля та королеви ви номеру не знайдете – як вінець ієрархії вони, водночас, знаходяться за її межами. Чому карта має свій номер та що він скаже про соціальну ієрархію? Оскільки колода репрезентувала один із королівських дворів, то кожна з них має відмінності у картах. Однак римський номер дозволяв співвідносити різні ієрархії під час гри і не сумніватися, яка карта старша – французький мисливець чи угорський пекар (спойлер: вони рівні у своєму ІІому ранзі). Найнижчою картою є «Блазень» або «Блазниха», яка, можливо, функціонувала як сучасний джокер.

У яку гру можна було зіграти такими картами? Наразі це запитання без точної відповіді. Припускають, що у нею грали у «La Bataille», чиїм відповідником на наших теренах є гра відома під «романтичною назвою» «п’яниця». Гравцям роздають карти з колоди, щоб їх було у всіх порівну. Далі кожний кладе по верхній карті і той, у кого вона старша, забирає усі та кладе під низ своєї колоди. Таким чином, переможець залишається з картами, а його суперники – з нічим. Ранні відповідники цієї гри у середньовіччі були відомі вже з XIV століття.

Сама колода зберігається наразі у Віденському музеї історії мистецтв. Який, до речі, збираються відкривати для відвідувачів вже у кінці травня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ