Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща готується до прощання з президентом Качинським і його дружиною

Заходи на згадку про загиблих 10 квітня при падінні Ту-154 під Смоленськом триватимуть в Польщі у вівторок, також цього дня розпочнеться скерування з Росії на батьківщину тіл жертв авіакатастрофи.

У зв'язку з авіакатастрофою у Польщі триває семиденний траур, в Литві і Бразилії - триденний.

У пам'ять про загиблих обидві палати парламенту Польщі - Сейм і Сенат - о 14:00 (15:00 за Києвом) 13 квітня проведуть траурне засідання. Серед загиблих: віце-спікери Сейму Польщі Кшиштоф Путра і Єжи Шмайдзіньський; віце-спікер Сенату Христина Бохенек; депутати Сейму - Гражина Генсіцка, Пшемислав Госевський, Лешек Дептула, Гжегож Дольняк, Ізабелла Яруга-Новацька, Себастьян Карпінюк, Олександра Наталлі-Свят, Мачей Плажіньський, Аркадіуш Рибицький, Іоланта Шиманек-Дереш, Збігнев Вассерман, Веслав Вода, Едвард Войтас; сенатори - Яніна Фетліньська, Станіслав Зайонц.

Спікер Сейму Польщі Броніслав Коморовський, виконуючий зараз обов'язки президента країни, зачитає прізвища усіх загиблих депутатів і сенаторів. Присутні вшанують хвилиною мовчання пам'ять своїх колег. Потім відбудеться богослужіння.

У траурних заходах візьмуть участь парламентарії, родичі загиблих, члени уряду, депутати Європарламенту на чолі з його головою Єжи Бузеком.

Тим часом, родичі осіб, які перебували в Ту-154, продовжують прибувати до Москви.

Групи з них формуються спільно з генеральним консульством Польщі для скерування до Бюро судової медичної експертизи для проведення процедури упізнання. До складу кожної групи входять психологи, медики та перекладачі.

За словами заступника мера Москви Петра Бірюкова, тіла деяких жертв, які було перевезено для впізнання до Москви, у вівторок почнуть спрямовувати на батьківщину.

Одночасно тривають пошуки останків загиблих на місці аварії літака. Як повідомило джерело в силових структурах Смоленської області, останки будуть шукати не тільки на великих частинах літака, що розбився, а й в землі - ймовірне проведення розкопок на місці катастрофи - є підстави вважати, що на місці аварії літака можуть бути фрагменти людських тіл.

За даними польської сторони, наразі з-під уламків літака витягнуто 87 тіл загиблих, останки, що залишилися, можна буде витягти лише після того, коли краном піднімуть шматки літака.

На даний момент ідентифіковано 45 загиблих в авіакатастрофі. Раніше в понеділок було упізнано тіло Марії Качинської, дружини президента Леха Качинського. Очікується, що у вівторок після обіду її тіло буде доставлено до Польщі. Труну з тілом Марії також, ймовірно, виставлять у президентському палаці поруч з труною чоловіка.

Прощання з президентом і першою леді буде відкрито для всіх охочих, - обіцяє польська влада. Що стосується похорону Леха і Марії Качинських, то він, імовірно, відбудеться у суботу, 17 квітня.

Також триває і розслідування причин трагедії, яке, як у понеділок заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, буде об'єктивним і ретельним. "Державна комісія працює і, зрозуміло, ми зробимо все, що від нас залежить", - зазначив прем'єр.

Літак Ту-154 польського президента розбився під Смоленськом вранці 10 квітня. За попередніми даними, літак зачепився за верхівки дерев при посадці у сильному тумані. Повідомляється, що на борту перебували 96 осіб - 88 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. Не вижив ніхто. Загинули президент Польщі Лех Качинський, його дружина і представники керівництва країни. Вони прямували до Катині, щоб взяти участь у траурних заходах на місці масового поховання жертв політичних репресій, передає Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ