Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польські політики вважають, що суботні урочистості у Павлокомі були черговим кроком на шляху польсько-українського поєднання.

„Слова, які я сказав у Павлокомі, були влучно підібрані до ситуації”, – оцінив президент Лєх Качинський у недільній програмі телебачення TVN. „Я сказав те, що слід було сказати. Процитував молитву, яку кожен католик повинен промовляти щодня”, – додав президент Польщі.
Під час врочистості вшанування пам’яті вбитих 1945 року українців та поляків, Лєх Качинський заявив: „Те, що можна було узгодити – узгоджено. Я думаю, все пройшло добре і не варто тепер псувати це нелегке досягнення”.
Політики погоджуються, що суботні врочистості у Павлокомі були черговим кроком на шляху польсько-українського поєднання. Представник Громадянської Платформи Броніслав Коморовський висловив вдоволення з факту, що Лєх Качинський продовжує у відносинах з Україною політику Алєксандера Кваснєвського: „Адже навіть врочистість у Павлокомі – це був політичний, а навіть фінансово-організаційний проект, підготовлений попередньою командою. І це – добре, так повинно бути. Президент відповідальний за продовження політики також відносно деяких символів”. На думку Броніслава Коморовського, Польща не повинна вихоплюватися зі словами перепросин. Тим більше, що таких не було під час відзначення 60 роковин трагічних подій на Волині.
Політик Самооборони Ришард Чарнецький теж похвалив президента Качинського за жест, який зміцнює польсько-українське поєднання. Але, вважає євродепутат, залишається враження асиметрії: „Є дещо сумним, що якраз польська сторона постійно більш активна у процесі поєднання. Добре, що президент Качинський так зробив, але ми вже довший час чекаємо відповіді української сторони”.
Депутат Ліги Польських Родин Войцєх Вєжейський заявив, що його угруповання підтримує поєднання, але одночасно звернув увагу на потребу ранішого розрахунку взаємних кривд. Взаємного пробачення у найближчі роки чекає політик Польської Селянської Партії Марек Савіцький. Це, на думку політика, принесло б відкриття на повне порозуміння і поєднання.
Діяч Союзу Лівих Демократів Єжи Шмайдзінський зазначив, що символічні жести, такі, як у Павлокомі, важливі, але не варто перебільшувати їх значення. У польсько-українських відносинах основне – послідовне ставлення Польщі до України як до стратегічного партнера: „Під час цього візиту ми дізналися від міністра аграрної політики України, що у найближчий час жодного відблокування експорту харчів, землеробських продуктів в Україну не буде. Це свідчить, що нам треба використовувати різні засоби, щоб наші відносини були якнайкращі”. Політик Права і Справделивості Адам Бєлян з черги звернув увагу, що Польща наголошує у Європі союзні аспірації України: „Польща, справді, важливий адвокат українських справ на форумі і Європейського Союзу, і НАТО. Без Польщі акції України у Європі не стояли б так високо” – сказав політик. Про це повідомляє радіо „Полонія”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ