Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польсько-кримськотатарсько-єврейсько-український молодіжний семінар триває в Уневі

20 липня у Святоуспенській Лаврі отців-студитів в с. Унів (Перемишлянський р-н Львівської області) відбулося офіційне відкриття ювілейного (десятого) Польсько-кримськотатарсько-єврейсько-українського Міжрелігійного молодіжного семінару «Ковчег» – під загальним гаслом «Прагнете миру – чиніть справедливість», - про це на ФБ написав Мирослав Маринович.

Мирослав Маринович: "Семінар задумувався і розпочинався у 2006 році як польсько-єврейсько-українська молодіжна літня школа, присвячена проблемам взаєморозуміння та взаємного пізнання історії та культури цих трьох народів, які віками поживали на нашій землі. Місце проведення семінару було вибране не випадково. У страшні роки ІІ світової війни у цьому греко-католицькому монастирі, ігуменом якого тоді був бл.п. Климентій Шептицький, отці-студити за закликом бл.п. Митрополита Андрея Шептицького у своєму сиротинці переховали (і тим врятували від знищення у концтаборах чи вивезення до Райху) понад сотню єврейських і польських дітей. Крім того, монастир знаходиться недалеко від Перемишлян – місця служіння одного із блаженних новомучеників українського народу священика Омеляна Ковча – знаменитого «пароха Майданека». З того часу цю землю вважають священною не лише українці, а й поляки та євреї. В минулому році до учасників семінару приєдналась також група кримськотатарської молоді, у тому числі тієї, яка змушена була покинути рідний Крим, рятуючись від російських окупантів. 
Засновниками семінару є Український католицький університет, Федерація польських організацій в Україні та Український інститут Голокосту «Ткума». Невдовзі до співорганізаторів приєднався Консулят Республіки Польща у Львові.

Щороку до учасників семінару приїжджають відомі науковці, громадські, політичні діячі, люди культури та мистецтва. У цьому році заняття семінару проводять: Аарон Вайс – відомий ізраїльський історик з Єрусалиму, уродженець Борислава, врятований разом з родиною від Голокосту двома місцевими родинами – українською та польською; професор Павел Коваль з Варшави (колишній депутат Європарламенту), Мирослав Маринович – проректор УКУ (колишній дисидент, багаторічний в’язень сумління в радянських концтаборах); Тарас Возняк – редактор культурологічного журналу «Ї», Алім Алієв – співзасновник громадської ініціативи «Крим–SOS»; Ігор Щупак – директор Українського інституту Голокосту «Ткума»; Емілія Хмельова – голова Федерації польських організацій в Україні; Ігор Мартиненко – директор львівського Палацу культури ім. Гната Хоткевича. 

Під час чотирьох «національних днів» (польського, кримсько-татарського, єврейського, українського), що є обов’язковим розділом програми семінару, учасники мають можливість зустрітися, серед іншого, з відомими виконавськими колективами, у цьому році, наприклад – із Піккардійською терцією. 

Окрім захоплення складом викладачів семінару, з особливою приємністю хочеться відзначити присутність у складі польської групи молоді учасника АТО, солдата 79-ї Миколаївської аеромобільної бригади ЗСУ – Владислава Кучинського, 1992 р.н., учасника боїв під Амбросіївкою та Маринівкою. 

Семінар відкрили: Ігумен Святоуспенської Унівської Лаври, отець Ілля (Мамчак), Генеральний консул Республіки Польщі у Львові, посол Ярослав Дрозд і начальник управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш. З інавгураційною лекцією на тему «Мир і справедливість – нерозлучна пара, що йде разом» виступив професор Павел Коваль з Варшави. 

Семінар триває – побажаймо йому успіху".

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ