Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Помер Михайло Дзиндра

Сьогодні, 8 вересня 2006 року, відійшов у вічність український скульптор Михайло Дзиндра. За попередньою інформацією, похорон відбудеться завтра на Личаківському кладовищі.
 Михайло Дзиндра народився у 1921 році у с. Демня Миколаївського району. Вчився у Львові у відомих скульпторів Б. Мухіна та І. Севери. У 1944 році поїхав у Братиславу, через рік переїхав до Німеччини, а потім покинув Європу і жив у США; став членом Спілки німецьких митців та «Нью-Йоркської групи». У 1992 році повернувся в Україну.
 9 жовтня 2005 року у Брюховичах було відкрито перший в Україні музей сучасного мистецтва та перший музей мистецтва 20 століття — Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри» – відділу Львівської галереї мистецтв. Фонд музею складає 808 скульптур та сам будинок площею 1409 квадратних метрів.
 Львівська облдержадміністрація неодноразово подавала Михайла Дзиндру на відзначення державними нагородами, проте через зволікання і нехтування цим питанням державних чиновників у Києві цього так і не вдалося зробити.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ