Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Помер триразовий чемпіон світу Формули 1 Нікі Лауда

Триразовий чемпіон світу Формули 1 Нікі Лауда помер у віці 70 років. Про це повідомило видання Motorsport.
Триразовий чемпіон світу Формули 1 Нікі Лауда

В австрійця виникли серйозні проблеми зі здоров'ям із середини минулого року. У серпні йому зробили операцію з трансплантації легені, що вимагало двомісячного перебування в лікарні.

Потім він був госпіталізований знову на короткий термін на початку 2019 року після того, як захворів на грип. Останніми днями австрійська преса повідомляла, що у Швейцарії йому робили діаліз нирок.

На жаль, сьогодні було підтверджено, що через поганий стан здоров'я він пішов із життя у понеділок в оточенні сім'ї.

«З глибокою печаллю ми повідомляємо, що наш улюблений Нікі мирно помер в оточенні сім'ї у понеділок», - сказала його родина в заяві, яку опублікували австрійські ЗМІ.

«Його унікальні досягнення як спортсмена та підприємця залишаються та залишаться незабутніми, як і його невтомна жага до дій, прямолінійність та мужність.

Він був для всіх нас зразком для наслідування і еталоном, люблячим і дбайливим чоловіком, батьком і дідом поза публічного життя. Нам не вистачатиме його».

Лауда був велетнем у паддоці Формули 1 протягом понад чотирьох десятиріч. Він дебютував у 1971 році, у 1974 році після приєднання до Ferrari виграв свою першу гонку, а у 1975 році здобув свій перший титул.

Наступного сезону йому пощастило пережити вогненну аварію на Нюрбургринзі, в якій він сильно обгорів. Примітно, що після цього він пропустив лише дві гонки, зробивши одне з найміцніших повернень в історії спорту, та програв чемпіонат, поступившись Джеймсу Ханту з McLaren лише одним очком.

Другий титул для Ferrari Лауда виграв у 1977 році, перш ніж перейшов до Brabham у сезоні 1978 року. Там він змагався менше, ніж два сезони. Лауда пішов із Формули 1 посеред сезону 1979 року, після практики Гран Прі Канади.

Потім він зосередився на власному чартерному бізнесі в Австрії до 1982 року, коли повернувся до Формули 1 з McLaren. Ця співпраця принесла йому третій титул чемпіона світу через два сезони, коли він переміг напарника Алена Проста лише на пів очка.

Після другої відставки у 1985 році у 1990-х роках він був менеджером-консультантом Ferrari. Потім він працював з командою Jaguar, якою він керував лише два роки - у 2001-му та 2002-му.

У 2012 році він став невиконавчим головою команди Mercedes F1, де був ключовою фігурою аж до початку хвороби минулого року.

Motorsport

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ