Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад 3 тисячі суддів подадуть у відставку - голова суду

Понад 3 тисячі суддів в Україні уже мають 20 і більше років стажу. Більшість з них працюють головами суду та заступниками голів суду. Вочевидь, такі судді подадуть у відставку. Про це сьогодні, 8 червня, під час інтерв'ю-прес-конференції на тему: «Як нова судова реформа може змінити стару судову систему?», що відбулася у Львівському прес-клубі, заявив голова Личаківського районного суду м. Львова Сергій Гирич.

За його прогнозами, близько трьох тисяч судів скористаються своїм правом вийти на пенсію. А хто прийде на їхнє місце – невідомо.

- Суддею працювати – це не лише знати законодавство. Цього – мало. Це -правозастосовна діяльність. Не кожен юрист розуміється на законах та вміє їх застосовувати. Ця праця пов’язана з виготовленням судового рішення, підготовкою, веденням процесу. Тому зміни не можуть відбутися просто: цих звільнили, тих набрали, - стверджує суддя.

За його словам, у суді, який він очолює, є чотири молодих судді.

- Я знаю, як важко ставати суддею. Вони два-три роки тільки розуміють процес. А місцеві суди розглядають усі справи. Тому треба бути спеціалістом з усього. Адвокат не веде всі напрямки. А суддя – веде, - каже Сергій Гирич.

Доцент кафедри цивільного права та процесу ЛНУ ім. І. Франка, кандидат юридичних наук, директор Правничого коледжу ЛНУ ім. І. Франка Володимир Цікало звернув увагу на норму законодавства, яка дозволяє суддям бути обраним тільки на два строки.

- Судді, які зараз займають ці посади, вже один раз були обраними. Тому вони зможуть переобиратися вже тільки один раз і на три роки, - каже він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ