Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Популярні антисептичні спреї можуть бути небезпечними, - Супнун

Чисті руки захищають від хвороб та зменшують потребу в лікуванні антибіотиками. Про це в Світовий день гігієни рук написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

"Чисті руки потрібні всім! Ми часто торкаємося своїх очей, носа і рота, не усвідомлюючи цього. Таким шляхом патогенні організми з брудних рук можуть потрапити в організм, викликаючи різні хвороби. До прикладу, через брудні руки передаються кишкові інфекції та грип. Мікроби з брудних рук можуть потрапити в їжу і напої, поки ми готуємо або споживаємо їх. Якщо торкатися брудними руками обличчя — можуть виникнути проблеми зі шкірою", - зазначила вона.

Супрун додала, що шляхів розповсюдження патогенів і мікробів багато, а найбільш універсальний та безпечний спосіб вберегтися від них — ретельно мити руки саме з милом. "Мило та його пінка допомагають змити бруд та мікроби. А ось популярні антисептичні спреї не усувають бруд та можуть викликати резистентність деяких бактерій", - написала вона.

Супрун радить мити руки після повернення з вулиці додому; до, під час і після приготування їжі; до і після догляду за хворим; після кашляння, чхання; після відвідування туалету; після контакту з тваринами.

За її словами, гігієна рук стосується виключно всіх, проте найбільше — лікарів та всіх працівників медичних закладів. "Попри доступність сучасних методів дезінфекції, ризики отримання інфекції під час перебування в медичному закладі залишаються високими й сьогодні. Найбільш поширеними є інфекції сечовивідних шляхів та післяопераційних ран, пневмонія та інфекції кровотоку, що можуть передаватись через дотик медичних працівників до пацієнтів. Багато пацієнтів отримують інфекцію саме таким шляхом", - зазначила вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ