Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портнов, сини Азарова і Януковича найняли найдорожчих адвокатів, - юрист

Зняття санкцій із представників команди Віктора Януковича буде результатом бездіяльності правоохоронних органів України та залучення недосвідчених юристів. Таку думку висловив юрист, фахівець із міжнародного права Дмитро Тупчієнко у програмі "На свіжу голову" на "Громадському радіо".

Коментуючи заяву генпрокурора Віктора Шокіна про те, що європейські санкції проти колишніх українських чиновників, зокрема Януковича і Портнова, швидше за все, не продовжать, він зазначив: "Треба розділяти поняття зняття санкцій і відповідальності".

"Більшість санкцій, які накладалися, були накладені на певний час. Вони були накладені десь приблизно на півроку, потім були продовжені", - зазначив експерт.

"Сам порядок накладення санкцій був не синхронізованим. Спочатку санкції наклали американці, 6 березня. Потім, 17 березня, були введені санкції Євросоюзу та Австралії. Це було за Крим. А вже потім почали накладатися санкції на окремі персоналії. Все це робилося не завжди з подачі українських правоохоронних органів", - додав Тупчієнко.

Він нагадав, що в Україні всі відносини з закордонними правоохоронними органами стосовно подачі в розшук, передачі документів та іншого здійснює Міністерство юстиції.

На запитання, чому ж колишні високопосадовці можуть "вийти сухими з води", юрист відповів: "Цей пазл складається з кількох частин".

"Санкції були накладені не тільки з подачі українських правоохоронців, а і з причин розуміння Заходом нашої структури влади. У нас минулого року, ви пам’ятаєте, помінялося три Генеральних прокурори. Разом з прокурорами мінялися і команди. У відділі міжнародних зв’язків Генпрокуратури за минулий рік змінилося 11 команд", - сказав Тупчієнко.

За його словами, "було знищено інституційну пам’ять – навіть ту невелику, яка напрацьовувалася з часів революції".

"Мені важко сказати, хто буде за це відповідати, вона ще й продовжує знищуватися. Зараз, наприклад, розвалили чудову пару Сакварелідзе і Касько. Багато нарікали на їхню експресивність, але це була чудова пара", - вважає юрист.

На запитання, чи зняття санкцій – це суто технічний процес, чи це відповідь на бездіяльність з українського боку, Тупчієнко відповів: "Це і відповідь на нашу бездіяльність".

"Портнов, молодший Азаров і молодший Янукович найняли найдорожчих брюссельських адвокатів. 300-350 євро вони їм платять за годину. А з нашого боку виступають молоді хлопчики й дівчатка, яких туди влаштували і які не мають жодного адвокатського досвіду", - заявив юрист. 

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ