Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портников: Криму в російському політичному житті більше не буде

Путінське рішення означає, що ніякого Криму в російському політичному житті - і, можливо, пропаганді - більше не буде. Буде одна з бідних республік у складі Південного округу - і військова база в Севастополі. Нікого не будуть цікавити кримські дороги, кримські бюджети, кримські пенсіонери і кримські туристи.

Про це пише Віталій Портников на Ліга.нет.

"Політики-коллаборціоністи, що здали Крим Путіну, більше не потрібні Кремлю. Тепер їх чекає або забуття, або в'язниця і ностальгія за українським паспортом.

Серед серії кадрових перестановок та інституційних перетворень, які були проведені президентом Росії Володимиром Путіним під час вчорашнього спілкування правителя із тверськими механізаторами, ліквідація "Кримського федерального округу", звичайно ж, не повинна загубитися.

У Росії часто змінюються чиновники, але не так часто ліквідуються федеральні округи - тим більше такі.

Створення Кримського федерального округу на території двох окупованих українських суб'єктів - Автономної Республіки Крим і Севастополя - символізувало особливий статус анексованого регіону в складі Російської Федерації.

Керівники "нового округу", Республіки Крим і Севастополя отримували в результаті цього рішення прямий вихід на президента Володимира Путіна і прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, окреме бюджетне фінансування, можливість конкуренції за гроші з іншими федеральними округами просто в центрі розподілу ресурсів.

Крім того, були винагороджені заслуги двох військових злочинців, які брали участь в окупації Криму - Олега Белавенцева і Сергія Меняйла. Перший став представником президента в Кримському федеральному окрузі, другий - губернатором Севастополя.

Сьогодні обидва чиновники отримали нові призначення. Белавенцев Олег Євгенович направляється повпредом на Північний Кавказ, Меняйло - в Сибір.

А Крим і Севастополь приєднуються до Південного федерального округу, повпредом в якому є один з найбільш одіозних представників російських силових структур - колишній генеральний прокурор Росії Володимир Устинов. Той самий Устинов, який вигнав з Росії Гусинського і Березовського і посадив Ходорковського. Такому Устинову всякий Аксьонов по зубах.

На практиці це означає, що "сакральний" Крим Путіну і Медведєву просто набрид, як набридає будь-яка нікому не потрібна іграшка. Вони їздили туди, як на свято - а подяки і результативності ніякої - крики про пенсії, погані дороги, розкрадання коштів, нахабні місцеві бандити-чиновники. І трата величезних коштів, яких немає. І невдоволення керівників інших регіонів, які зараз ледве зводять кінці з кінцями - чому Криму таку особливу увагу? Якийсь такий федеральний округ? Скільки там живе людей? Чому на них виділяються такі величезні гроші - в той час, як всі сусідні республіки, краї і області живуть все гірше і гірше? Вони ж самі хотіли в Росію? Ось нехай і терплять. І чого вони весь час жебракують? Навіщо бачити всю цю шваль, всіх цих зрадників в Москві? Нехай їздять в Ростов.

У спогадах балтійських колабораціоністів, які брали участь в процесі "приєднання" своїх країн до СРСР в 1940 році, є один чудовий епізод. Коли зрадники в ролі керівників своїх країн приїхали в Москву на сесію Верховної Ради просити про приєднання, з них мало не пилинки здмухували - як же, самі "глави держав", по протоколу належить. Але щойно Верховна Рада проголосувала і балтійські країни стали союзними республіками, про їх маріонеткових керівників відразу ж забули - навіщо пам'ятати про холопів? З Аксьоновим, Константиновим, Чалим і іншим непотребом відбувається те ж саме. Тільки поступово.

Тепер гроші на розвиток Крим буде серед інших регіонів Росії випрошувати не в Москві, а в Ростові. Губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв не втримався і в своєму мікроблозі в Твіттер радісно підтримав путінську новацію: "нарешті весь Південь країни зможе розвиватися комплексно. Чи не час жити самим по собі" І зазначив: # пішусам. Це не якась там прес-служба, це - крик душі.

Більше не буде ніякого особливого Криму! А вже як Віктор Устинов-то радий. У нього стільки нових клієнтів - і для хабарів, і для розслідувань, якщо щось не так. І для посадок. Не час жити самим по собі.

Путінське рішення означає, що ніякого Криму в російському політичному житті - і, можливо, пропаганді - більше не буде. Буде одна з бідних республік у складі Південного округу - і військова база в Севастополі. Нікого не будуть більше цікавити кримські дороги, кримські бюджети, кримські пенсіонери і кримські туристи. Коли Поклонську заберуть істерити в Держдуму, в Крим надішлють нового прокурора, який почне планомірні посадки кримської «еліти» і не сумнівайтеся - сядуть всі! А половина посаджених відразу ж згадає про своє українське громадянство і відправить сім'ї до бандерівців, від гріха подалі.

А коли прийде час скасовувати рішення російського президента, парламенту і Конституційного суду про приєднання Криму до Росії, не потрібно буде ліквідувати ніякого федерального округу. Зі складу Південного федерального округу просто виведуть два суб'єкти - так, ніби їх там ніколи й не було", - написав Віталій Портников.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ