Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портрет кандидата: Андрій Садовий

Андрій Садовий - ініціатор створення громадського об'єднання «Самопоміч», мер Львова з 2006 року, кандидат у президенти в 2019 році. Детальніше про ставлення конкурентів до Андрія Садового, експертну оцінку та політичний досвід цього кандидата читайте у нашому огляді.
Вибори 2020. Графіка Гал-інфо.

Експертна думка

Політолог Ігор Танчин: 

Андрій Садовий -  мер Львова з 2006 року. Найслабша його сторона - це те, що він просто-напросто набрид багатьом людям. Є таке українське  прислів'я: “хоч гірше - аби інше”. Я не говорю, що воно на 100% підходить для цієї ситуації, але сенс у цьому є. Врешті-решт люди хочуть змін, такий строк у владі  - це забагато. Тут він обріс своїми людьми, має зобов’язання перед власниками бізнесів, багатьом не може сказати “ні”. Зараз він вже більше розглядає Львів як свій бізнес-проект, а не як місто, яке хоче розвиватися. Достатньо глянути на ситуацію з забудовами. Фактично немає клаптика, де не було б височенних багатоповерхівок, які не прикрашають місто, а створюють проблеми в  інфраструктурі. Проте Андрій Іванович має велике число прихильників, хоча б тому, що у нас в країні вже бояться змін, бо далеко не всі зміни йдуть на краще. Також він майстер комунікації, дуже добрий піарник, він, як ніхто, вміє подати себе. І крім того, ніхто сам з посади не йде. Садовий не може програти сам по собі, має з'явитися хтось, хто зможе у нього виграти. А це означає, що ця людина повинна серйозно попрацювати з виборцями. Чи зуміє це зробити хтось із претендентів на вихід у другий тур, ми не знаємо. Також багато буде залежати від того, чи опоненти Андрія Івановича захочуть домовитися між собою, щоб змінити владу.  

Партійна думка

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко:

Свого часу я прийшов у мерію ще студентом, і це була можливість, яку створив Андрій Іванович. На попередніх виборах міський голова чітко анонсував програму “Львів 2020”, яка фактично не має альтернатив. За цей час є великий відсоток виконання інфраструктурних, культурних, медичних проектів цієї програми. Андрій Іванович досить вимогливий, завжди відповідально підходить до виконання тих завдань, які ставить громада міста. Він також формує свою команду з активних громадян, які є експертами та фахівцями у своїх галузях. Міський голова не боїться експериментувати і запрошувати молодих, драйвових людей до праці,  і це дає свій результат. 

Конкурентна думка

Голова фракції ВО “Свобода” у Львівській міській раді Маркіян Лопачак:

Андрій Іванович - гарний актор. Завжди для нього особисті інтереси важливіші за інтереси міста. Він часто займається політичним флюгерством. У 2006 він балотувався з підтримкою нашої партії й інших політичних сил, на інші вибори він ішов уже від іншого політичного проекту. У 2015 році він ішов від “Самопомочі”, і його підтримав Петро Порошенко, але це не завадило Садовому за рік стати одним із основних критиканів Порошенка і звинувачувати його у своїх бідах. Садовий - це людина, яка особисті амбіції ставить вище потреб міста і людей. Я, як депутат міської ради,  можу сказати, що у нас були ситуації, коли під час парламентських чи президентських кампаній,  Андрія Садового місяцями не було на робочому місці.  Він місяцями їздив по всій країні і розповідав, як ми будемо гарно жити,  коли “Самопоміч” прийде до влади. У той же час  у нашому місті і міській раді процвітала корупція і був повний хаос. 

Опис політика

Народився 19 серпня 1968 року у Львові.  У 1987 р. закінчив Львівський технікум радіоелектроніки. З 1987 по 1989 р. служив в армії. У подальшому отримав три вищі освіти.  Закінчив Державний університет «Львівська політехніка», здобувши у 1995 р. кваліфікацію інженера електронної техніки. У 1997 р. отримав кваліфікацію економіста, спеціальність «Фінанси і кредит».  У 1999 р. закінчив Академію державного управління при Президентові України, отримавши кваліфікацію магістра державного управління.

Першу роботу отримав у 14 років — працював м'ясником у їдальні. Згодом влаштувався регулювальником радіоелектронної апаратури на завод "Львівприлад". З 1992-го три роки був заступником директора львівського відділення фонду соціальної адаптації молоді при Кабміні.

Утім перші серйозні гроші заробив шляхом перепродажу товарів у Польщі. Отримані кілька тисяч доларів, інвестував у медіа — радіо "Люкс", яке тепер перетворилося у медіахолдинг (24 канал, Zaxid.net, радіо "Люкс ФМ" та ін.), що за документами належить дружині пана Садового.

Громадською діяльністю Андрій Садовий займається, починаючи з 1997 року. Є засновником і Головою Правління громадської організації «Інститут розвитку міста», Головою наглядової Ради культурно-мистецького Фонду ім. Митрополита Андрея Шептицького УГКЦ (2000-2002 роки), членом українсько-польської Капітули поєднання.

Політичний досвід

Протягом 1998-2002 років Андрій Садовий  був депутатом та головою комісії економічної політики Львівської міської ради. У 2004 році ініціював створення громадського об'єднання «Самопоміч». 26 березня 2006 року обраний на посаду міського голови Львова і поки що жодного разу не був переобраний. 

З 2006 до 2010 року був членом партії “Народний Союз "Наша Україна"”. У 2014 році балотувався до Верховної Ради від Об’єднання “Самопоміч”. З грудня 2012 до жовтня 2019 року - голова партії “Об’єднання Самопоміч”. 

У 2019 році балотувався на посаду Президента України від партії “Об'єднання "Самопоміч"”. Знявся з реєстрації у ЦВК як кандидат у президенти на користь Анатолія Гриценка. Того ж року очолив виборчий список партії на виборах до Верховної Ради.

21 листопада 2019 року САП вручила А. Садовому підозру у зловживанні владою. Наразі триває судовий процес.

Запровадженні та провалені ініціативи 

Успіхами мера вважають підвищення якості доріг, тротуарів та прибудинкових територій у місті. Високо оцінюють його досягнення в розвитку туризму та оновленні парків і скверів. Також оновлюється вуличне освітлення та громадський транспорт.

Проте покращення роботи медичних закладів та житлово-комунальних установ, а також вирішення проблеми збору та утилізації сміття є досі не до кінця вирішеними питаннями. 

Після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі в травні 2016 року, коли під час гасіння масштабної пожежі на полігоні загинуло троє людей, почалися великі проблеми як у самого мера, так і в мешканців Львова. Львівське сміття намагалися вивозити на сміттєві полігони по всій країні, але ніхто не хотів його приймати. Водночас збудувати власний новий полігон у регіоні не дозволяли місцеві громади.

Відтак Садовий дав чимало обіцянок саме щодо вирішення проблеми перероблення сміття. Ще в червні 2016 року він пообіцяв, що за три роки побудує в місті комплекс з перероблення сміття, але не зміг реалізувати задумане, бо, власне, стільки часу знадобилося для того, щоб визначитися, де цей комплекс буде зведений.

Станом на квітень 2019 року вдалося вирішити, що комплекс розташують на вулиці Пластовій у Львові. Міськрада отримала висновок Мінекології про безпечність майбутнього комплексу. Проте проєкт відправили на доопрацювання через необхідність розташувати додаткові очисні споруди. Потім проєкт має пройти державну експертизу.

Одразу після трагедії А. Садовий обіцяв рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище, але його нинішня каденція вже добігає кінця, а звалище тільки підготували до комплексної рекультивації, яка триватиме 5 років. Із того, що вже зроблено: визначили головного підрядника з дегазації, постачальника обладнання очистки фільтратів, збудували 2 дамби, осушили озеро фільтрату, прибрали сміття з місця зсуву у 2016 році.

Занурившись у проблему перероблення сміття як ніхто з мерів, А. Садовий два роки тому пообіцяв, що коли у Львові побудують сміттєпереробний завод, місто прийматиме побутові відходи з інших міст України.

Що дійсно вдалося А. Садовому та пішло йому в іміджевий залік, це виконання обіцянки протягом 4 років виділити 100-тисячну компенсацію кожному учаснику АТО.

Перші 100 осіб отримали зазначені виплати в грудні 2016 року. У 2017 році таку допомогу отримали тисяча бійців ЗСУ і ще тисяча – наступного року. Виплати за програмою тривають.

Виконав Садовий і свою передвиборчу обіцянку з програми «Львів 2020», що протягом п’яти років створить 30 тис. робочих місць. У липні 2020 року Львівська міська рада повідомила, що, за даними Державної податкової служби у Львівській області, за попередні 5 років було створено 64 тис. 981 робоче місце.

Гірше пішли справи в мера зі створенням велодоріжок. А. Садовий обіцяв до 2020 року зробити 260 кілометрів велодоріжок, а встиг побудувати лише 100. Станом на 23 грудня 2019 року у Львові будували велодоріжки на вулицях Любінській, Сихівській, Княгині Ольги та проспекті Чорновола.

Провалив А. Садовий обіцянку протягом 2019 року придбати для міста 100 низькопідлогових сучасних автобусів. Влітку міська рада повідомила, що погодила отримання 12 млн євро кредиту від Європейського інвестиційного банку для закупівлі транспорту, але щось пішло не так, і відповідний тендер на закупівлю так і не провели, і він змістився на 2020 рік.

У Львові вперше в Україні знесли багатоповерховий будинок, який звели, підробивши дозвільну документацію. Судова тяганина з приводу 7-поверхового будинку на вулиці Личаківській тривала з 2014 року, і зрештою суд постановив демонтувати незаконну споруду, яка на той час вже була зведена. На початку 2018 року мер Львова заявив, що будинок на Личаківській знесуть, але це буде робитися легітимно, тому на це потрібен час. Через рік з міського бюджету виділили 2 млн 890 тис. грн на знесення незаконної забудови і вже в квітні вона була демонтована.

На перспективу А. Садовий пообіцяв повернути вкрадене майно громади міста. Два роки тому з’ясувалося, що рейдери, скориставшись відсутністю реєстру комунального майна, привласнили 24 об’єкти комунального майна.

До початку 2020 року громаді повернуто вкрадені нежитлові приміщення на площі Ринок, 42, вартість яких понад 7 млн грн. Львівська прокуратура висунула судовий позов в інтересах держави про витребування нежитлових приміщень у центрі Львова площею 147,8 кв. м. Касаційний суд скасував неправомірне попереднє рішення районного суду, що й дозволило повернути майно в розпорядження міської громади. Вказані приміщення озташовані в межах історичного ареалу та взяті під охорону ЮНЕСКО.

ЗМІ про кандидата

Медіа-хаб Tvoemisto.tv проаналізував передвиборчу програму Андрія Садового. Андрій Садовий та партія «Об’єднання "Самопоміч"» чують львів’ян у таких сферах: громадський транспорт, розвиток інфраструктури, поводження з відходами та розширення зелених зон. Однак проблема мобільності водіїв автівок та паркування у «Плані 24/7» залишилася поза увагою.

ВВС до президентських виборів писало, що треба знати про мера, який хоче стати президентом. У матеріалі розповіли про життєвий шлях А. Садового, політичний досвід, власність, історію його боротьби зі сміттям. 

На “ZAXID.NET” Андрій Садовий розповідав  про місцеву політику напередодні виборів. «Багатьох це вкурвлює», - каже він. 

Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ