Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портрет кандидата: Оксана Юринець

Оксана Юринець - приватна підприємиця, викладачка, депутатка ВРУ та претендентка на голову Львівської ОТГ. Детальніше про ставлення конкурентів до неї, експертну оцінку та політичний досвід цієї кандидатки читайте у нашому огляді.
Вибори 2020. Графіка Гал-інфо

Експертна думка

Керівник «April consult» Юрій Танасійчук: 

Треба нагадати, що це не перший похід Оксани Юринець у Львівську міську раду на посаду очільника. Загалом вона висуває тези про демократію, розвиток і так далі. Також цікаво, що зазвичай політична історія кандидатів у нас будується наступним чином: спочатку політик іде у місцеве самоврядування, потім вже пробує себе в загальнонаціональному масштабі. В історії української політики ще не було якоїсь яскравої історії, коли б загальноукраїнський  політик повертався до  місцевого самоврядування і ставав там успішним. Можливо Оксана Юринець буде першою, хто це зробить. Як на мене, бути парламентарем і думати законотворчими категоріями,  і бути очільником громади та займатись господарськими питаннями - це суттєво різний функціонал. Можна говорити, що Оксана Юринець як парламентарій була доволі успішна у своїй діяльності, але треба розуміти, що місцеве самоврядування - це зовсім інше. І я сподіваюся, що вона це розуміє. 

Партійна думка

Директорка Винниківської санаторної школи-інтернату, депутатка від партії “Удар” Лілія Свистович: 

Я з 2002 року цікавлюсь політикою, йшла тоді на вибори в Пустомитівську районну раду і  зацікавилась історією успішних країн. Ми сьогодні знаємо, що скандинавські країни - одні з найкомфортніших країн для життя. Причина у тому, що досить багато жінок прийшло там у політику, тому що жінка мислить категоріями від сім'ї до держави, жінки більше націлені на співробітництво, а чоловіки мислять глобально. І мені здається, що нам бракує такого соціального мислення. Оксану Юринець я знаю давно, ще з часів, коли вона була депутаткою обласної ради, і я вірю, що вона саме та жінка, яка може мислити соціальними категоріями. Для неї завжди на першому місці люди. Я знаю родину,  з якої вона вийшла, -  це звичайна велика родина, де було п'ятеро дітей. Оксана досягла всього сама,  своїми знаннями та  своєю працею. За весь цей час, що я її знаю, вона ніколи не зраджувала своїм принципам. Оксана ніколи не йде на компроміс зі своєю совістю, робить дуже багато проектів з молоддю, ніколи не вихваляється своїми досягненнями, хоча насправді притягнула мільйони до свого округу. Варто також згадати про перинатальний центр, до відкриття якого доклала свої зусилля  Оксана Юринець.   Найбільше мене в ній надихає її живість,  активність. Вона завжди справжня,  без прикрас і  без пафосу. 

Конкурентна думка

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко:

Пані Оксана одна з кандидаток на  пост голови Львівської ОТГ. Ми поважаємо усіх наших конкурентів. Це заслуговує поваги, бо це сильне рішення. 

Опис політика

Народилася 27 лютого 1978 року в селі Коти Яворівського району Львівської області. Закінчила Національний університет «Львівська політехніка» за спеціальністю «економіка та менеджмент». Достроково закінчила аспірантуру Львівської політехніки та захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю «Економіка, організація і управління підприємством» на тему «Формування конкурентної стратегії підприємства». Отримала науковий ступінь кандидата економічних наук.

До 2014 року приватна  підприємиця, член Асоціації підприємців Пустомитівщини, найкращий платник податків, найкращий працедавець Пустомитівського району.

З 2017  — професорка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки та менеджменту Національного університету «Львівська політехніка». Авторка понад 150 наукових і науково-методичних робіт,  посібника з грифом МОН.

Засновниця та керівниця Благодійного фонду Оксани Юринець, співорганізаторка Першого волонтерського агітаційного потягу “Труханівська Січ”. Координаторка співпраці “Вільна земля Тюрінгія-Торгово-промислова палата м. Ерфурт-Тюрінгійська Агенція європейських програм-Львівщина-Верховна рада України”.

Членкиня Громадської ради зі спорудження пам'ятника о. Михайлові Вербицькому, батьківської християнської організації “Алетея”, Опікунської ради Львівської лікарні “ОХМАТДИТ”, Товариства “Просвіта” НУ “Львівська політехніка”. Засновниця громадської ініціативи “Читацький батальйон”.

Політичний досвід

У 2010 році — депутатка Львівської обласної ради. Голова постійної комісії з питань контролю за ефективністю виконання державних і обласних програм та рішень ради. Секретарка комісії з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва. Голова фракції Політичної партії «УДАР».

У 2012 році балотувалась до Верховної ради України у 117 виборчому окрузі Львова від партії «УДАР». Посіла третє місце.

У жовтні 2014 року балотувалась по тому ж округу до Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка. Здобула перемогу, набравши 45 тисяч голосів — 44%. Стала однією з двох жінок в Україні, які виграли вибори до Верховної Ради в мажоритарному окрузі. 

Голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС, Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. 

 У 2015 — кандидатка на виборах міського голови Львова.

Ініціативи, які підтримала 

Загалом за каденцію у Парламенті  Оксана Юринець зареєструвала 204 законопроєкти, кожен п’ятий із яких став чинним актом. 82 запити, ключові з яких стосувалися ремонту Національного театру імені М. Заньковецької, безпеки шкіл і садків, оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів освіти. Також депутатка подала 151 поправку до різних законів - Трудового кодексу, Закону про освіту, Антикорупційний суд, Національну безпеку. Кожну третю поправку було враховано.

Щодо  роботи у 117-му виборчому окрузі Львова, який Оксана Юринець представляє у Парламенті, то за каденцію її офіс отримав 1071 звернення громадян і 1546 звернень було надіслано у відповідні органи. Найбільше із них стосувалося комунальних і соціальних питань. 

Її ініціативам були ремонт Театру ім. М. Заньковецької, відновлення роботи Львівського обласного перинатального центру, реконструкція приймального відділення Львівського ОХМАТДИТУ, облаштування Центру реабілітації учасників АТО «Фенікс». 

Команда  Оксани Юринець реалізувала для молоді освітній проєкт «Управління державою зблизька», низку тренінгів з ознайомлення із системою державного управління, а також лекції народного депутата на тему міжпарламентської дипломатії для школярів та студентів львівських закладів освіти. 

Крім того, задля допомоги реабілітації військових парламентарка ініціювала проєкт «Ангели надії», завдяки якому було зібрано понад 300 000 грн на Центр реабілітації військових АТО «Фенікс». А задля вшанування пам’яті Богдана Гаврилишина Оксана Юринець разом із прихильниками висадили на площі Вишиваного у Львові Клумбу соняхів його імені.

За час її каденції у парламенті на потреби округу виділили  із державного бюджету понад 181 млн грн. Найбільше на освіту – 77 млн. Ідеться й про будівництво гуртожитків Львівської політехніки, і про реставрацію фасаду біологічного корпусу Франкового університету, і про училища, школи та садки. Решта коштів було залучено в медицину, соціальну сферу, культуру та благоустрій.

ЗМІ про кандидата 

У 2015 році “Високий замок” розповідав, що  Оксана Юринець не хоче повертати комунальне приміщення у власність міста. Вона пояснювала, що у її колишній громадській приймальні постане благодійний фонд, і що має право на продовження оренди, бо, мовляв, зробила там ремонт. 

Згодом у 2019 на Zaxid.net повідомляли, що Оксана Юринець продовжить користуватися приміщенням колишньої приймальні в центрі Львова. Це рішення прийняли депутати Львівської міської ради під час засідання сесії 10 жовтня. 

«Твоє місто»  писало, що Оксана Юринець  вимагала в суді перерахувати голоси на одній із дільниць Львова через фальсифікації. Додамо, що перемогу в цьому окрузі здобув кандидат від «Голосу» Ярослав Рущишин.

Тоді окружний адміністративний суд Львова відхилив позов кандидатки в народні депутати Оксани Юринець через недостатню кількість доказів фальсифікації. 

Варіанти” розповідали, що у 2018 році народна депутатка задекларувала 1,2 тис грн доходу та 2,1 млн грн готівки.

Слово і діло” повідомляло, що Оксана Юринець не відкрила жодного нового дитячого садка у Львові, проваливши передвиборчу обіцянку. Таку обіцянку вона дала 24 вересня 2014 року. Додамо, що згідно з моніторингом «Слова і Діла», Оксана Юринець дала 7 обіцянок, з яких виконала лише одну. 

Портрет кандидата: Ігор Зінкевич

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ