Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портрет кандидата: Ярослав Рущишин

Депутат Верховної Ради України, громадський діяч, бізнесмен та кандидат на посаду голови Львівської ОТГ Ярослав Рущишин. Детальніше про ставлення конкурентів до нього, минулий досвід та експертну оцінку цього кандидата читайте у нашому огляді.
Вибори 2020. Графіка Гал-інфо

Експертна думка

Керівник «April consult» Юрій Танасійчук: 

Ярослав має певний досвід і підприємця,  і парламентарія. Він скоріше альтернативний політик. Складно говорити, які у нього пріоритети в реформуванні міста, але можна говорити про те, що у людини є бачення і стратегія, що має робитись у Львові наступні декілька років. У нього є достатньо життєвого досвіду, меценатських проектів і мало би бути відчуття великої політики після року в парламенті. 

Партійна думка

Для того, щоб якісніше змалювати портрет Ярослава Рущишина, Гал-інфо звернулося до представників політичної сили, яку він представляє. Народний депутат від партії “Голос” Роман Лозинський відмовився давати коментар Гал-інфо та  порадив звернутися до працівника комунікаційного відділу. 

Конкурентна думка 

Депутат Львівської міської ради від  «Української Галицької Партії» Тарас Чолій: 

Ярослав хороший, порядний чоловік. Ми його добре знаємо і спілкуємось з ним. Як на мене, маємо схожі цінності. Він є депутатом ВРУ і це вже багато про що говорить.  Його статус зобов'язує бути відповідальним політиком, дбати про людей та бути ефективним. І у нього це виходить. 

Опис політика

Народився у  Львові 29 жовтня 1967 року Закінчив Львівський торгово-економічний інститут за спеціальністю “бухгалтерський облік” та КНУ ім.Т.Шевченка. Отримав ступінь магістра бізнес-адміністрування у Києво-Могилянській бізнес-школі.

Генеральний директор і власник львівської компанії "Троттола". Співзасновник Мистецького об'єднання “Дзиґа”, співзасновник та член наглядової ради Львівської бізнес-школи Українського Католицького Університету. Співзасновник Львівської бізнес-школи LVBS. Засновник більше 40 організацій.

До 2019 року був членом Наглядової Ради ГО "Центр UA". У 2003-2004 роках був співвласником “Львівської Газети”. На початку 1990 року очолював Студентське братство Львівського торговельно-економічного інституту, був одним з організаторів "Революції на граніті". З 1987 до 1988 року працював електромонтером у ВО “Львівприлад”.

Є членом Комітету підприємців Львівщини. З 2006 року член колегії Львівської обласної державної адміністрації від підприємців.

Політичний досвід 

У 2006-2010 роках був депутатом Львівської обласної ради від Блоку "Наша Україна". На президентських виборах 2004 року був довіреною особою Віктора Ющенка, а у 2019 році – Петра Порошенка.

На виборах у Раду 2019 року балотувався від Партії “Голос” Святослава Вакарчука у виборчому окрузі № 117 у Львівській області. Виграв вибори, отримавши 25,12% голосів виборців. Активно підтримував Петра Порошенка на виборах Президента України 2019 року.

Секретар Комітету ВР з питань економічного розвитку.

За що голосує у Верховній Раді? 

Максимально голосує за: 

  • Doing Business
  • За екологічну реформу
  • За зняття недоторканності з окремих народних депутатів
  • За мирне врегулювання конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму
  • За оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією)
  • За посилення захисту професійної журналістської діяльності
  • За приватизацію
  • За прозорість власності на ЗМІ
  • За реформування системи охорони дитинства
  • За реформування фінансового сектору
  • За створення професійного сержантського та старшинського складу ЗСУ

Деякі законопроекти, у яких виступив ініціатором протягом 2020 року: 

  • Про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності  
  • Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ  
  • Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу  
  • Про Заяву Верховної Ради України щодо спроб відновлення масштабного водопостачання по Північно-Кримському каналу до тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та закликів про нібито потребу такого відновлення  
  • Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення гарантій сталого розвитку сільських територій 
  • Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо надання інформації з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги  
  • Про внесення змін до деяких законів України стосовно покращення інвестиційного клімату (щодо скасування державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність)  
  • Про результати роботи засідання Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020 року в Мінську, Республіка Білорусь  
  • Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)  
  • Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог депутата місцевої ради  
  • Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів  
  • Про статус осіб, які сприяли захисту Батьківщини, та осіб, постраждалих внаслідок збройних конфліктів  
  • Про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)  
  • Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, Урядів і Парламентів держав світу щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією, як державою-агресором, прав і свобод кримськотатарського народу

ЗМІ про кандидата

Гал-інфо писало, що Ярослав Рущишин не підтримав підвищення мінімальної зарплати. Він наголошував, що зараз це рішення не аргументоване і може збільшити  тиск на роботодавця, а це потягне за собою звільнення людей і перехід “у тінь”.

The Ukrainians розповідали про ставлення пана Ярослава до вищої освіти. Найбільшою проблемою нашої системи освіти він вважає корупцію. На його думку, університет має навчити молоду людину давати собі раду.

А Твоє місто поспілкувалося про те, які перспективи розвитку бачить Ярослав Рущишин для Львова. Він вважає, що за мету необхідно ставити унікальність нашого продукту, розвивати нашу культуру, творити свою науку. А на базі науки і культури створювати стартапи, які зароблятимуть.

Також на Zaxid.net є блог народного депутата України та кандидата на посаду голови Львівської ОТГ Ярослава Рущишина.

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ