Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Потрібно змінювати систему місцевих виборів, а не дату їх проведення, - львівський "Єдиний центр"

„Рішення Верховної Ради про скасування місцевих виборів 30 травня було політичним, а не правовим, і суперечить чинній Конституції”, - вважає голова Львівської обласної організації Єдиного Центру Сергій Сенчук.

 

За словами пана Сенчука, скасувавши постанову про проведення місцевих виборів, Верховна Рада створила правову колізію, оскільки чергові місцеві вибори, відповідно до Конституції, мали відбутися весною 2010 р. Тому народні депутати - члени Єдиного Центру не підтримували це рішення. Через політичні розрахунки, коли політичні сили виходять з принципу „вигідно чи не вигідно проводити вибори”, страждають насамперед інтереси місцевих громад, які не можуть обрати нову владу. Значна частина політичних і громадських організацій Львівщини вже виступила із заявами про неконституційність скасування дати виборів і виступає за проведення виборів у місцеві органи влади у встановлені Конституцією терміни.

„Єдиний Центр наполягає не лише на проведенні місцевих виборів у терміни згідно з чинним законодавством, але і за новими правилами. Адже наша партія послідовно виступала за те, щоб змінити систему виборів на місцях, запровадивши відкриті виборчі списки і вибори міських голів у два тури. Виборцю потрібно повернути право самому визначати, хто достойний представляти його інтереси у місцевих радах, а не узурпувати це право виключно за місцевими партійними вождями”, - зазначають у Єдиному Центрі.

„Законопроект щодо запровадження змін вже пройшов комітети парламенту і готовий до прийняття. Тому перепон для прийняття цих законодавчих змін немає. Парламенту потрібно терміново внести відповідні зміни до виборчого законодавства і оголосити дату місцевих виборів, які повинні відбутися до кінця цього року. Адже Конституцією визначено, що повноваження місцевих органів влади, обраних у 2006 р., закінчуються у 2010 р. А відповідні зміни до виборчого законодавства відкриють шлях до якнайшвидшого обрання нової ефективної та відповідальної влади на місцях”, - наголошує лідер єдиноцентристів Львівщини.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ