Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Повноваження "Беркута" легалізували заднім числом, - ЗМІ

У Кабінеті міністрів розгорається скандал, пов'язаний із прийняттям 22 січня 2014 року на засіданні уряду постанов № № 12, 13 та 14, які нібито направлено на захист безпеки громадян і громадського порядку, а на ділі дозволяють обмежувати свободу пересування громадян, застосовувати міліції водомети навіть при температурі повітря нижче 0 градусів, а також більш потужні газові і світлозвукові гранати.

За даними джерел ZN.UA у Кабміні, проекти цих актів було внесено на засідання уряду "з голосу" і прийнято без обговорення. Вносив їх заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк. Необхідно нагадати, що в цей день колишній прем'єр-міністр Микола Азаров одразу ж після засідання уряду відбув до Давоса і навряд чи зміг би фізично поставити свій підпис під цими постановами. Однак 23 січня, тобто вранці наступного дня після засідання уряду, ці документи було опубліковано на сторінках "Урядового кур'єра". Звичайно, можна припустити, що Микола Янович одночасно був присутній у Києві та Давосі чи вручив комусь свій підпис.

Найцікавіше в цій історії викладено у листі згаданого вище Рятушняка зі скаргою до Кабінету міністрів на органи виконавчої влади, які не бажають заднім числом погоджувати прийняті урядом 22 січня постанови. МВС направило на узгодженні в міністерствах і відомствах документів 21 числа, а наступного дня, без віз цілого ряду міністерств і відомств, вже було прийнято рішення Кабміну.

Слід зазначити, що з усіх відомств проект від МВС погодили лише Міністерство доходів і зборів і міністерство охорони здоров'я.

У своєму листі Ратушняк вимагає погодити цей документ з Мін'юстом, Мінфіном та Мінекономіки.

До речі про МОЗ варто сказати окремо. Раїса Богатирьова без сумніву підписалася під актами, які дають можливість міліції використовувати антигуманні засоби щодо наших громадян. Навряд чи за один день можна було отримати відповідні висновки від медиків щодо можливості летальних наслідків застосування проти учасників акцій протесту водометів при мінусовій температурі, а також нових ручних димових гранат, газових і світлошумових гранат (тип "Дрейф-2", "Зоря-2", "Факел", "Полум'я-М").

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ