Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Надзвичайні події

Пожежа у Жовківському замку сталася через умисний підпал

Уночі, 23 лютого, невідомі особи кинули пляшку із запалювальною сумішшю у вікно Жовківського замку. В результаті цього вогнем знищено дві віконні рами на першому поверсі в побутовому приміщенні замку. Про це в коментарі Гал-інфо розповів директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві Володимир Герич.
Фото з www.istpravda.com.ua.
 

«На щастя, майно всередині замку не постраждало, але частково згоріли дві віконні рами», - зазначив Володимир Герич.

За його словами, пожежники відреагували дуже швидко і вчасно встигли загасити пожежу.

Він додав, що не розуміє такого вчинку, але припускає, що ті, хто вчинив цей злочинний акт вандалізму, міг помилитися.

«Це сталося поруч із одним із входів у замок, де є приміщення двох політичних партій та Польського товариства. Можливо, хтось помилився, можливо, це була політична провокація, а можливо, реакція на якісь події. Мені складно сказати, нехай відповідь дасть слідство», - додав він.

Володимир Герич запевнив, що протягом дня віконні рами приведуть до належного вигляду.

Наразі цим вже займаються правоохоронні органи. Як повідомив відділ комунікації ГУ Національної поліції у Львівській області, до Жовківського відділення поліції надійшла інформація про те, що, о 02.22 годині, спалахнула пожежа у будівлі старовинного замку, який є в центрі міста Жовкви – на площі Вічевій.

Вогнем знищено віконну раму на першому поверсі в приміщенні замку. Інших пошкоджень будівля не зазнала. Постраждалих внаслідок події немає. Сума збитків встановлюється.

На місці події правоохоронці виявили скляну пляшку з написом «ацетон».

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 КК України (Умисне знищення або пошкодження чужого майна вчинене шляхом підпалу).  Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.

Проводяться заходи щодо встановлення осіб причетних до спроби підпалу замку.

Додамо, що будівля Жовківського замку - пам’ятка архітектури, 1594 року забудови, та внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України під №1928.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ