Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Православна церква в Америці не розриватиме євхаристійне спілкування з Константинополем через Україну

Православна Церква в Америці (ПЦА) оприлюднила пастирське звернення митрополита всієї Америки та Канади Тихона, присвячене українському питанню.

Хоча ця Церква отримала автокефалію від РПЦ у 1970 році, цей статус не визнається Константинополем, отже, ПЦА досі вважається частиною РПЦ.

Ключовими тезами звернення є:

1. Українське розділення наносить шкоди у тому числі громадам самої ПЦА.

2. На церковне розділення впливають геополітичні конфлікти, і ПЦА молиться за їх мирне та справедливе вирішення.

3. Синод ПЦА було повідомлено щодо ініціатив Його Всесвятості Патріарха Варфоломія про його наміри вирішити цю болючу ситуацію.

4. Рішення Московського Патріархату про припинення літургічного співслужіння з єпископатом Вселенського Патріархату було сприйнято з жалем, але з розумінням.

5. Церковний розкол викликає біль і травму в житті православних людей, і це послаблює православне свідчення та євангелізацію у суспільстві.

6. Схизма, розділення та взаємний антагонізм - це не лише канонічні проблеми - це душпастирські та духовні виклики, що вимагають цілющої сили Христа та християнської віри.

7. ПЦА приєднується до пропозиції Синода РПЦ ініціювати всеправославну дискусію про церковну ситуацію в Україні.

8. Синод Єпископів ПЦА підтримує необхідність регулярного діалогу на кожному рівні і закликає всі місцеві Православні Церкви вирішувати поточну кризу в Україні через скликання Всеправославного Синаксису або подібного соборного процесу.

9. ПЦА висловлює підтримку та молиться за очільника УПЦ МП митрополита Онуфрія та "усіх єпископів, духовенства, монашествуючих та вірних канонічної Української Православної Церкви".

10. Православна Церква в Америці, тим не менш, підтримує співпрацю та євхаристійне спілкування як з Вселенським Патріархатом, так і з Московським Патріархатом на знак єдності в умовах сучасних загроз єдності.

Церкваріум

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ