Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Префекти матимуть більшу владу, ніж голови адміністрацій за Кучми та Януковича, – Олександр Солонтай

З точки зору експерта, в пропонованих президентом змінах до Конституції, які стосуються Донбасу, немає нічого особливого. Значно цікавіші інші речі, що стосуються прав префектів. Про це Олександр Солонтай сказав у коментарі «Гал-інфо».

«Нічого особливого в пункті, який стосується Донбасу, немає. Це просто легалізація закону про військово-цивільні адміністрації та особливості місцевого самоврядування в окремих районах. Записано, що на тих територіях, доки триває окупація, діє особливий порядок місцевого самоврядування. Територія може змінюватися, а може перестати бути окупованою. Тоді там не буде ніякого особливого порядку», – зазначив експерт.

На його думку, значно загрозливішими є інші пропозиції, що надають префектам – наступникам нинішніх голів державних адміністрацій – право припиняти будь-яке рішення органу місцевого самоврядування.

«В змінах пропонується провести наступні місцеві вибори в жовтні 2017 року, і тільки тоді в 2018 році голів ОДА та РДА замінять на префектів, а райрадам та облрадам дозволять створити виконкоми. А до того часу в 2016-17 роках Голови РДА та ОДА будуть виконувати функції префектів, а ради, які будуть обрані 25 жовтня 2015р., будуть тимчасові, на 2 роки.

Серед права префектури є право зупиняти дію органів місцевого самоврядування. Таким чином, наші голови державних адміністрацій, залишившись на своїх посадах і не провівши ніякої реформи, отримають додаткове повноваження зупиняти рішення будь-якої сільської, селищної, міської та обласної ради. Тобто одержать ще більшу владу, ніж мали голови адміністрацій за часів Кучми та Януковича, коли такі припинення рішень могли здійснювати лише прокурори», – зазначив Олександр Солонтай.

Він додав, що не має сумніву в підтримці цих змін Конституційним судом.

«Я не маю сумніву, що Конституційний суд, сформований Януковичем, заради того, щоб і надалі залишатися Конституційним судом за Порошенка, буде підтримувати все, що його попросять підтримати. В нас що, є Конституційний суд?» – поставив риторичне питання експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ