Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент Польщі закликав «бути готовим до різних сценаріїв» в Україні

Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив сьогодні, що глибоко стурбований пролиттям крові в Києві, й наголосив, що у відносинах із Україною треба готуватися до «довгого маршу».

Підсумовуючи засідання польської Ради національної безпеки, присвячене Україні, Коморовський повідомив, що Рада сформулювала кілька завдань, які Варшава збирається реалізувати у своїй політиці щодо України.

Передусім, говорить Коморовський, потрібно зберегти перспективу підписання угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом. «Також надзвичайно важливо, щоб ця пропозиція була підтверджена можливістю надати Україні реальну підтримку», – додав він.

Коморовський вважає, що Євросоюз у рамках програми «Східне партнерство» повинен значно більше уваги присвятити підтримці громадянського суспільства в Україні.

За словами президента, Польща мусить зробити ставку на двосторонні відносини з Україною, бо незалежно від того, що відбуватиметься в українсько-євросоюзних стосунках, Україна залишатиметься сусідом Польщі.

Коморовський також висловив переконання, що Польща «повинна декларувати свою відкритість, гостинність та доброзичливість щодо громадян України, які вже перебувають у Польщі, а також до тих, які прибуватимуть».

«Мусимо бути готові до різних сценаріїв. Думаю, що цей драматичний поворот, на якому опинилася Україна, може бути моментом поглиблення симпатії польського народу до українського», – сказав президент Польщі.

За словами Броніслава Коморовського, «довготермінова стратегія» щодо України мусить бути відповіддю на поразку, якої зазнали Євросоюз, Польща та, передусім, сама Україна.

Засідання Ради національної безпеки Польщі, що відбулося сьогодні й яке призначили ще кілька днів тому, до сьогоднішніх смертей демонстрантів у Києві, було присвячене одній темі: обговоренню стратегічних проблем відносин Польщі і ЄС із Україною і поточних подій у цій країні.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ