Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент України не буде спокійно дивитися на самоуправство Кабміну – Юрій Ключковський

“Термін “контрасигнація” не має єдиного значення, і зміст цього терміну сильно залежить від форми правління держави, – сказав в ефірі телеканалу „Інтер” народний депутат, член Президії “Нашої України” Юрій Ключковський. – У змішаній формі правління, де повноваження Президента імперативні, тобто обов’язкові, прем’єр-міністр і міністри беруть акти Президента до виконання. Кабмін не може ревізувати рішення Президента, бо це вже пахне узурпацією влади”, - передає прес-служба „Нашої України”.

 „Я переконаний, що жоден міністр і сам прем’єр не мав права повернути укази Президента до Секретаріату, – відзначив Юрій Ключковський. – Коли з`являються запитання, для їх вирішення, є легітимні механізми – наприклад, звернутися до Конституційного Суду. Можливості завжди є. Однак це була демонстративна акція – свого роду перший крок у війні, таке собі випробування боєм – наскільки Президент згоден поступити, наскільки він зберігає силу і проявляє слабкість. Йде зондування – що можна ще відібрати у Президента всупереч Конституції. Президент у війні не зацікавлений, але він не буде спокійно дивитися на такі кроки”.
 “Якщо не знаєш, як вчинити – потрібно діяти за Конституцією і законами, – підкреслив народний депутат. – Однак мені невідоме жодне повноваження прем’єра, виписане в Конституції. Тому про яке розмежування повноважень може йти мова? Прем’єр має повноваження, але не конституційні. Також не існує жодного закону, який би регулював діяльність Кабміну і прем’єра. Відповідно до Конституції, прем’єр-міністр очолює Кабінет міністрів – підкреслюю – колегіальний орган. І в системі виконавчої влади є саме уряд, а не прем’єр”.
 “У Конституції не виписаний порядок оприлюднення Президентських указів. Є лише один документ, який регулює процес оприлюднення – указ 1998 року, дійсний і сьогодні. Згідно з ним, рішення Президента, які не мають нормативного характеру, можуть не публікуватися взагалі і офіційно оприлюднюються шляхом надсилання відповідним державним органам. А акти щодо призначення на посади набувають чинності з моменту їх підписання, а не контрасигнації, яка в Конституції не згадується”, – наголосив народний депутат.
 “Жодна норма Конституції чи Закону України не надає повноважень прем’єру чи міністру Кабінету міністрів повертати Президенту укази, а прем’єру – визначати, чи Президент діє відповідно до Конституції, чи ні, – підкреслив Юрій Ключковський. – Натомість ст. 19 частина друга Конституції стверджує, що органи державної влади і їх посадові особи можуть діяти на підставі, в межах повноважень і в спосіб, встановлений Конституцією України і законами”.
 Коментуючи заяви прем’єра у Брюсселі стосовно НАТО, Юрій Ключковський нагадав, що за Основним Законом держави керівництво зовнішньою політикою здійснює Президент, а Кабмін – лише забезпечує здійснення внутрішньої і зовнішньої політики. “Те, що було у Брюсселі, не було виконанням ані рішення Президента, ані Закону про основи національної безпеки. Тобто прем’єр діяв без рішення Кабміну з цього приводу, без рішення Президента і всупереч закону України”, – додав Юрій Ключковський.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ